Klokánek v Jindřichově Hradci hlásí plno

Jindřichův Hradec - Už po čtyřech měsících provozu je Klokánek v Jindřichově Hradci plný. Fond ohrožených dětí ho otevíral jako své už 34. zařízení náhradní rodinné péče a momentálně v něm žije dvaadvacet svěřenců. Dětí, které by takový náhradní domov potřebovaly, je ale mnohonásobně víc. Loni jich Fond musel odmítnout víc než devět set.

Šestice sourozenců z Ostravska se do Klokánka přistěhovala jako první a zabydlela hned dva byty. „Děti si velmi rychle zvykly, jsou mnohem klidnější, v noci se nebudí. Myslím, že jsou šťastné,“ řekla klokánková teta Jaroslava Mastilová. Na své nové sousedy nečekali dlouho. Teď je prázdný pouze jeden byt, který se rovněž brzy zaplní. „Chodím do školy, strejda nás vždycky odveze autem. Už se tam trochu mačkáme,“ poznamenala Melanie Rothová, obyvatelka Klokánku.

Není výjimkou, že o náhradní péči požádá samo dítě. Klokánky jsou vhodným řešením jejich   tíživé situace. Z pohledu peněz ale není fungování těchto zařízení snadné. Až jednu třetinu  nákladů na provoz si musejí obstarat samy. „Obcházím tady sponzory a opravdu jsem vděčná za každou malou finanční výpomoc, za každý malý dárek,“ podotkla vedoucí Klokánku Emilie Popelková. 

Hračky, oblečení, školní potřeby nebo nádobí do kuchyně. I úplně běžné věci jsou pro nejnovější Klokánek velkou pomocí.  A ještě větší je každý dlouhodobý sponzor. „V dnešní době chodí strašná spousta žádostí a snažíme se pomáhat tak, aby to opravdu mělo efekt, aby ty finanční prostředky byly využity opravdu na přímou pomoc,“ prohlásila Klára Šircová ze Zepter International CZ.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)