Božídarské rašeliniště je opět bezpečné

Boží Dar (Krušné hory) – V Krušných horách po čtyřech letech znovu otevřeli naučnou stezku Božídarské rašeliniště. Kvůli velmi špatnému stavu dřevěných lávek musela projít rekonstrukcí. Boží Dar tak splnil poslední možný termín na získání evropské dotace.

Božídarské rašeliniště je největší národní přírodní rezervace v západních Čechách. Teď se pyšní i nejmodernější naučnou stezkou v zemi. „Je to vlastně cesta velice bezpečná a v dostatečné šíři. Tam, kde jde výš než 50 centimetrů nad terénem, je opatřena zábradlím, aby se tam mohli pohybovat i lidé na vozíku,“ uvedla koordinátorka evropských dotací MÚ Boží Dar Olga Zámostná.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)

Unikátní přírodní lokalitu úřady zavřely před čtyřmi roky kvůli špatnému stavu. Například vodící lávka se v dubnu 2007 rozpadla pod tíhou sněhu. „Ta stezka už byla skoro životu nebezpečná. Kulatina, která byla použitá, to byl místní smrk a ten v rašelinním prostředím hodně rychle odešel,“ uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (nez.). Smrkové dřevo tak nahradilo kvalitnější dubové. Připravené, až šestimetrové díly museli dělníci nosit ručně. Práce komplikovala pravidla na ochranu přírody. „Vláda dokonce musela na tu stavbu udělat výjimku. Mohli jsme stavět jen v určitém období, v určité časy a nemohli jsme třeba používat motorizovanou mechaniku,“ dodal Jan Horník.

Všechna krušnohorská rašeliniště zabírají území o rozloze 112 kilometrů čtverečních. To božídarské je ale pod mezinárodní ochranou Ramsdarské úmluvy, ve které je zapsáno na 1 800 přírodních lokalit na světě. Samotná stezka vznikla už v roce 1972, je dlouhá tři kilometry a turisty čeká 12 informačních tabulí a vzácné rostliny. „Je unikátní tím, že se tady vlastně mísí subalpinská květena s květenou vlhkomilnou,“ vysvětlil správce Městských lesů Boží Dar Karel Picura.

Stezka je přístupná od jara do podzimu, než napadne sníh.