I nevidomí mohou šlapat na trojkole

Humpolec - Unikátní trojkolo pro Světlušku s nevidomými cyklisty dnes projíždělo Vysočinou. Z Jihlavy zamířilo přes Humpolec a Vlašim až do středočeského Divišova. Smyslem Jízdy za Světluškou je nejen získat peníze na pomoc, ale i ukázat zdravým lidem, že i nevidomí mohou vést plnohodnotný život. Během osmidenní jízdy řídí vícemístná kola se slepci desítky herců, zpěváků nebo sportovců.

Trojkolo, na jehož sedlech se střídají slepci a známé osobnosti, směřuje z Ostravy, přes Vysočinu až nakonec zakončí svou jízdu v Praze. „Stát na to za chvíli nebude mít už vůbec peníze, tak my musíme pomoct sesbírat nějaké korunky, aby bylo na pomůcky a na takové věci,“ uvedl herec Pavel Nový.

Kolo má naplánováno na trase 16 zastávek, včetně cílové. Budou především na náměstích, kde se lidé mohou setkat s jednotlivými posádkami. Na třech sedlech se postupně střídají vidící i nevidomí cyklisté. Zájemci uvidí i Simonu Stašovou, Pavla Lišku, Ondřeje Brzobohatého či Pavla Nového; pomoci se rozhodli také olympionici Štěpánka Hilgertová a Aleš Valenta.

Symbolická jízda má poukazovat na vzájemnou pomoc a spolupráci. „Mělo by to upozornit lidi, že tady jsme my slepci a že Světluška pro nás něco dělá,“ míní slepec Ivo Budil. Další nevidomý Tomáš Peržina míní, že podobná akce může být vzorem pro další zrakově postižené. „Je to motivace i pro ostatní, aby začali jezdit též a věnovali se sportu a nemuseli být zalezlí doma,“ dodal Peržina.

Také závěrečný benefiční večer „Světlo pro Světlušku“ chce pomocí trojkola ukázat, že nevidomí nejsou jen výteční muzikanti, ale také sportovci. „Oni jsou zapojení do bezva života, nejsou nikde stranou, nečekají, jdou s námi do všeho,“ konstatovala organizátorka jízd Michaela Štibingerová. Koncert pro Světlušku uvede v přímém přenosu ČRo Radiožurnál a ČT na Jedničce ve středu 9.11. od 21 hodin.