Ústecký magistrát se pře o vyšší jízdné MHD

Ústí nad Labem – Opozice na ústeckém magistrátu brojí proti chystanému zdražení městské hromadné dopravy, k němuž chce město přistoupit začátkem prosince. Vadí jí především zvýšená cena měsíčních jízdenek pro děti a důchodce a argumentuje tím, že peníze by se dali získat striktnějším postihem černých pasažérů. Dopravní podnik si od zdražení slibuje šestnáct milionů, které chce investovat do obnovy vozového parku.

Cena jízdného se má od prosince zvýšit z patnácti na osmnáct korun. Zdražit by měly i měsíční kupóny, což se podle opozice dotkne žáků a penzistů; měsíčně z peněženky vyndají o osmdesát korun víc. Podle dopravního podniku budou ale i nové taxy nadále nižší, než stanovuje ministerská vyhláška jako stropové. „Míra podpory je stále velmi intenzivní,“ uvedl ředitel ústeckého dopravního podniku Tomáš Kraus. O přiměřenosti jízdného je přesvědčen i náměstek primátora Jan Řeřicha.

Kritici ale tvrdí, že se ale s cenou jízdného vůbec hýbat nemusí. Černí pasažéři totiž podle nich dluží dopravnímu podniku osmapadesát milionů korun, což je víc než trojnásobek peněz, které vydělá na zdražení. „Dopravní podnik by měl určitě hledat úspory, měl by vymáhat dluhy a měl by zabránit černým pasažérům, aby jezdili na úkor slušných lidí,“ podotknul ústecký radní Pavel Dlouhý (ČSSD).

Šéf dopravního podniku Kraus se ale hájí tím, že na peníze od dlužných černých pasažérů není se možné spoléhat. „Otázka ovšem je, kdy peníze do dopravního podniku přitečou – víme, jak pracují soudy.“ V případě, že by k navýšení jízdného nedošlo, je podle Krause budoucnost ústecké MHD ohrožena.

Názor na vyšší jízdné štěpí i koalici, která v Ústí nad Labem vládne. „Určitě bychom se o tom měli bavit. Sociální demokracie nesouhlasí se zvýšením jízdného,“ uvádí radní za ČSSD Dlouhý. ODS ale slovy náměstka Řeřichy jakékoli diskuse jednoznačně odmítá.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)