Praha chce vypovědět smlouvu o pronájmu Štvanice

Praha - Pražský magistrát by rád vypověděl smlouvu o pronájmu ostrova Štvanice, kterou dříve na 88 let uzavřel se společností Meridianspa. Podle dobře informovaného zdroje ČTK se vedení města se zástupci společnosti na odstoupení od smlouvy nedohodlo, městu tak bude zřejmě hrozit soud. O ostrově, kde donedávna stál štvanický stadion, bude zítra jednat rada hlavního města. Na začátku letošního roku Praha zjistila, že památkově chráněný zimní stadion je ve velmi špatném stavu, v květnu byla budova zbourána.

Firma Meridianspa chtěla ostrov kompletně opravit, měla na něm vzniknout sportoviště a wellness centrum. Společnost ale dosud s regenerací nezačala. Bránily jí v tom soudní spory o pronájem zimního stadionu mezi městem a jiným soukromníkem.

Letos v květnu byl historický stadion, kde se v letech 1933, 1938, 1947 a 1959 hrály hokejové šampionáty, zbourán. Vedení města se poté rozhodlo, že ostrov opraví samo a na místě zbouraného stadionu v zimě zřídí dočasné kluziště. Radní Aleksandra Udženija (ODS) dostala za úkol domluvit podmínky, za kterých bude firma ochotna odstoupit od smlouvy. Magistrát a Meridianspa založily komisi, která měla podmínky dohodnout, termín byl stanoven do 31. října.

Jednání podle radní vypadala slibně, firma již na začátku září předběžně souhlasila s tím, že je ochotna smlouvu na revitalizaci ostrova zrušit. Dohodu se však uzavřít nepodařilo. Udženija proto v úterý předloží radě města návrh na jednostranné odstoupení od smlouvy.

Na začátku ledna byl historický stadion uzavřen kvůli špatnému technickému stavu, protože se v něm propadla střecha. Stavební úřad Prahy 7 následně na konci května nařídil jeho demolici. S ní ale nesouhlasil například Národní památkový ústav. Kvůli nařízení demolice stadionu podalo sdružení Acta non verba na Udženiji trestní oznámení. Policie ho prověřila, pochybení ale neshledala.