Babybox ukrýval dosud nejstarší dítě

Olomouc – Chlapce starého asi rok a půl nalezli lékaři v babyboxu v olomoucké fakultní nemocnici. Kojenec je zdravý, prozatím ho zdravotníci umístili na dětskou kliniku. Podle mluvčího nemocnice Egona Havrlanta jde o třetí dítě nalezené v tamním babyboxu. Zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess potom poukázal, že jde zdaleka o nejstarší dítě, které do některé ze schrán rodiče odložili.

V babyboxu se chlapec ocitl v pondělí kolem deváté hodiny večer. Neměl u sebe sice žádné doklady, ale jinak byl dobře vybaven. „Nevypadal zanedbaně, byl čistě oblečený a neměl na sobě žádné stopy po násilí,“ přiblížil mluvčí Havrlant. Dodal, že se v obdobném čase v areálu nemocnice objevil také opuštěný dětský kočárek, není však známo, zda to má spojitost s nálezem dítěte.

Až se lékaři přesvědčí, že je dítě v pořádku, pravděpodobně se přestěhuje do kojeneckého ústavu. Nemocnice už o nálezu v babyboxu informovala magistrát, sociální správu a policii.

Podle Ludvíka Hesse je chlapec nalezený v Olomouci 61. dítětem odloženým do některého z českých babyboxů. V Olomouci je třetí, v minulosti odložili rodiče do schrány ve fakultní nemocnici dva novorozence. Dvě holčičky nalezli také zdravotníci v šumperském babyboxu, druhém ze tří v Olomouckém kraji. Ten zbylý je v Přerově.

Babybox je vyhřívaný inkubátor, který nabízí ženám v tíživé životní situaci možnost anonymně odložit dítě, aniž je ohrozí na životě či zdraví. Odložení dítěte do babyboxu je legální a rodičce za to nehrozí žádný trest. Ihned po vložení dítěte je automaticky odeslána zpráva o otevření schránky. Dítě zdravotníci vyzvednou během několika minut. Podobná zařízení fungují také v Německu, Rakousku, Maďarsku, Slovensku a Švýcarsku.