Brno sníží škrty v kultuře, divadlům ale zamítá úvěry

Brno - Brněnské příspěvkové organizace budou muset příští rok pravděpodobně ušetřit méně než magistrátem původně požadovaných 20 % svých výdajů. Tato informace dnes padla na zasedání zastupitelstva, kam dorazili zástupci nespokojených umělců z Husy na provázku, Hadivadla, Národního divadla a filharmonie. Na peněžní úvěry, ve kterých divadla vidí naději na záchranu, však řada žadatelů nedosáhne. Vedení Brna už úvěry zamítlo Huse na provázku a divadle Radost, o dalších bude teprve jednat.

Nespokojení umělci a zaměstnanci divadel dnes po zastupitelích požadovali, aby se snížila částka, kterou budou muset brněnské příspěvkové organizace v příštím roce ušetřit. Plánované snížení dotací o 20 procent považují za zcela likvidační, podle nich divadla skokové snížení dotací od města nejsou schopna nijak vykompenzovat. Politici jim sice slíbili, že chystané škrty budou zřejmě nakonec nižší, mnohým divadlům ale pravděpodobně odmítnou záchranné peněžní úvěry. Město už zamítlo žádosti divadel Radost a Husa na provázku.

S úvěrem počítá i brněnské Národní divadlo

Zaměstnanci Janáčkovy opery znovu žádali odvolání ředitele brněnského Národního divadla Daniela Dvořáka. Jeho úsporné plány podle nich divadlo poškodí. Jak uvádí materiál Krizový scénář provozu NDB, který Dvořík v pondělí předložil vedení města, 41 milionů, které má divadlo ušetřit, „přesahuje částku, kterou by mohlo NDB ušetřit, aniž by se to projevilo na rozsahu a kvalitě činnosti divadla“. 

Dvořák navrhl dvě varianty úspor. Ta první počítá se zachováním stávajícího počtu zaměstnanců, divadlo by pak ušetřilo pouze čtyři miliony na provozních nákladech a další náklady by pokryl desetimilionový úvěr. Divadlo by ale ušetřilo jen zlomek požadované částky. Tato varianta je relativně přijatelná i pro odbory, které se bojí propouštění. Druhá varianta totiž počítá s propuštěním stovky lidí, což by přineslo úspory 21 milionů korun. O úplném uzavření opery, což nedávno vyvolalo negativní ohlasy umělců, už Dvořák ani vedení města neuvažují.