Po staleté lípě v Mladé Vožici zbyl jenom pařez, městu hrozí pokuta

Tábor – Městskému úřadu v Mladé Vožici hrozí kvůli pokácení staleté lípy pokuta. Radnice tvrdí, že byl strom nebezpečný a ohrožoval lidi i majetek. Na jeho pokácení sice měla povolení, strom se ale nacházel v těsné blízkosti zámku a vztahovala se na něj památková ochrana. Jelikož památkáři o kácení nevěděli, tak s městem zahájí správní řízení.

Na pokácení lípy upozornili památkáře vlastníci zámku. Statný strom více než sto let ohraničoval vstup na první nádvoří zámku, teď po něm ale zbyl jen pařez. „Pokud si tedy někdo troufne ji pokácet, tak by k tomu měl mít pádné důvody a měl by to řádně projednat,“ zlobí se předseda SBD Stavebník Josef Krzák. Podle něj šlo o velice exponovaný strom v rámci města a jeho hodnota byla značná. Vlastníci pozemku se proto obrátili na policii, která podala podnět na českou inspekci životního prostředí. 

Podle starosty Mladé Vožice Jaroslava Větrovského ovšem město nechybovalo ani v tom, že nemělo ke kácení povolení památkářů. Radnice by se prý na příslušné orgány obrátila zpětně poté, co strom v havarijním stavu pokácela. Město má podle starosty povolení pokácet ještě jeden letitý strom. Na ten se sice památková ochrana nevztahuje, město přesto s kácením počká na rozhodnutí inspekce životního prostředí.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)