Radní rozhodli: Hlavní město vypoví smlouvu na pronájem Štvanice

Praha – O ostrov Štvanice, kde ještě začátkem roku stál slavný zimní stadion, se bude dál starat už jen hlavní město. Pražští radní rozhodli o vypovězení smlouvy s nájemcem - společností Meridianspa. Pokusy dohodnout se na podmínkách zrušení smlouvy skončily fiaskem, firma teď ale kvůli ukončení pronájmu požaduje finanční vyrovnání v řádu desítek milionů korun.

Společnost chtěla na ostrově vybudovat sportoviště a wellness centrum, s opravou ale dosud nezačala. Štvanici teď chce Praha opravit sama. „Chceme, aby Štvanice co nejdříve sloužila veřejnosti, musíme v této věci neodkladně jednat,“ poznamenala radní Aleksandra Udženija. Nyní plánuje připravit projekt, který by navrhl možnou úpravu ostrova. Část, na které jsou tenisové kurty, by se rozšířila o další sportoviště, v místech zbouraného zimního stadionu by mělo být kluziště.   

Rozhodnutí Prahy však kritizuje sdružení Acta non verba. Obává se, že firma Prahu zažaluje u soudu a kvůli dlouhodobé nájemní smlouvě vysoudí desítky až stovky milionů korun. „Zaplatili jsme za demolici, nyní zaplatíme řádově desítky nebo spíše stovky milionů korun na penalizaci,“ upozornil šéf sdružení Vojtěch Razim. Poznamenal, že magistrát odmítl sdružení poskytnout nájemní smlouvu. Důvodem prý může být to, že obsahuje ustanovení o výši pokuty v případě odstoupení od smlouvy. 

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Možnou sankci nechtěla Udženija komentovat. „Zda se bude firma soudit, to bych nepředbíhala,“ řekla novinářům. Dodala, že soud považuje za „nejtransparantnější cestu“ vyřešení sporu a stanovení případných sankcí. Smlouvu hlavní město s Meridianspa uzavřelo před více než deseti lety, a to na 88 let. Udženija dostala za úkol do konce října domluvit podmínky, za kterých bude firma ochotna odstoupit od smlouvy. Jednání podle radní vypadala slibně, firma již na začátku září předběžně souhlasila s tím, že je ochotna smlouvu na revitalizaci ostrova zrušit.    

Na stadionu vyrostlo několik generací hokejistů a krasobruslařů, mimo jiné zde trénovala slavná krasobruslařka Ája Vrzáňová. Celkem byla Štvanice dějištěm čtyř mistrovství světa v hokeji, a to v letech 1933, 1938, 1947 a 1959.

Vydáno pod