ČSSD chystá při příležitosti krajských voleb referenda

Praha - Sociální demokracie plánuje v den krajských voleb příští rok v třinácti krajích s výjimkou Prahy vyhlásit krajská referenda. Hlasování se má týkat problémů v regionech, ale i celostátních témat. Píšou to dnešní Hospodářské noviny (HN). Podle deníku jde ČSSD o to nalákat co nejvíce voličů ke krajským volbám a zároveň za státní peníze zjistit, co si lidé myslí o vládě Petra Nečase (ODS). ČSSD zatím nechce říct, jaké otázky chystá.

„Myslíme si, že nastala vhodná doba na to, aby o důležitých otázkách, které trápí jednotlivé regiony, mohli občané rozhodnout v krajském referendu,“ citují HN jihomoravského hejtmana a šéfa Asociace krajů Michala Haška. Před třemi lety byly podle Haška krajské volby pomyslným referendem o vládě Mirka Topolánka (ODS). „Říkám si, že se v příštím roce můžeme dočkat skutečného referenda o vládě Petra Nečase,“ dodal. List připomíná, že ČSSD má ve všech krajích vyjma Prahy, kde příští rok volby nebudou, většinu. „Proto pro ni nebude těžké referendum v zastupitelstvech prosadit,“ uvádějí HN. 

Krajská referenda mají být součástí masivní kampaně, kterou už ČSSD začala vymýšlet. Na rozdíl od billboardů a mítinků ji však krajská referenda budou podle HN stát jen minimum peněz, pokud se je podaří vyhlásit v první den krajských voleb, které hradí stát. „Toto není marketingový tah, toto není jenom kampaň. ČSSD nechce jenom říkat, že podporuje prvky přímé demokracie. Chceme ukázat, že máme skutečně zájem o názor lidí,“ odmítá Hašek námitky, že jde jen o promyšlený trik.

Bohuslav Sobotka a Jeroným Tejc
Zdroj: Jakub Dospiva/ČTK

Kampaň, která by měla na referenda upozornit, budou kraje hradit z vlastního rozpočtu, nikoliv z peněz Lidového domu, dodává deník. 

Podle HN si šéfové krajů nechávají zpracovat analýzy, na co by se měli lidí nejlépe ptát. Podle toho pak prý budou vymýšlet otázky pro referendum.

Vydáno pod