Staroměstské náměstí o Vánocích rozzáří smrk z Kladenska

Praha – Pražské Staroměstské náměstí letos o adventu ozdobí smrk ztepilý z malé vesnice na Kladensku. Strom organizátoři pokácí 20. listopadu, na Staroměstském náměstí se pak rozsvítí 26. listopadu. Zahájí tak letošní vánoční trhy, které se každoročně konají na Staroměstském a Václavském náměstí. Letošní hledání vánočního stromu provázely potíže, nabízené smrky neodpovídaly náročným podmínkám pořadatelů.

„Chceme velmi poděkovat všem, kteří se letos zapojili do hledání stromu pro Prahu. Ideální smrk se nakonec podařilo najít právě díky tipům lidí z celé republiky,“ uvedl Milan Heidler, výkonný ředitel pořadatelské společnosti Taiko. 

Zástupci pořadatele dostali letos téměř čtyřicítku tipů na stromy z celé republiky. Většina z nich však nesplňovala stanovené podmínky. Problematická byla většinou výška stromu nebo špatný přístup k němu. Smrk ztepilý, který ozdobí letošní trhy, pochází z malé obce nedaleko Kladna a vyrostl na soukromém pozemku. Do soutěže ho přihlásila jeho majitelka - za výhru v soutěži získá 10 tisíc korun.

Smrk bude po šetrném pokácení upraven na výšku 23 až 25 metrů. Podmínkou je, aby byl zdravý. Bezpečnostní hledisko se v Praze stalo citlivou věcí po neštěstí v roce 2003, kdy se více než pětadvacetimetrový smrk za vichřice zřítil. Zranil pět lidí, z toho britského turistu vážně. Soud mu přiřkl odškodné přes 1,5 milionu korun.   

Letošní trhy začínají na Staroměstském náměstí 26. listopadu a potrvají do 1. ledna. Na Václavském náměstí budou trhy o týden déle. Novinkou budou letos vánoční trhy i v horní části Václavského náměstí, které pořádá radnice Prahy 1. Podle starosty Oldřicha Lomeckého (TOP 09) tak chce rozšířit vánoční náladu i do této části náměstí.