Svátek svatého Martina: Víno a lampionové průvody

Mělník/Loučeň - Svátek svatého Martina, který je podle tradice patronem vinařů, si 11. listopadu už po šestnácté připomenou v tradičním městě vína, Mělníku. Světec Martin, který je také patronem chudých, přijede do Mělníka v pátek, v sobotu pak například na zámek Loučeň na Nymbursku. Svatomartinský svátek oslaví lidé i na dalších místech Středočeského kraje.

Průvod svatého Martina vyjde v Mělníku s lampiony od budovy Základní školy Jungmannovy sady v 17.15 a projde centrem města. Lidé budou doprovázet skupinu historických šermířů v dobových oděvech vedených jezdcem na bílém koni, který představuje oslavovaného světce.

Program pak pokračuje na náměstí Míru, tam se obvykle schází několik stovek lidí. Sledují divadelní a hudební vystoupení dětí z místních základních i mateřských škol.

Program tradičního Svatomartinského posvícení, spojeného s žehnáním mladému vínu, začne v sobotu na zámku Loučeň letos už hodinu po poledni. Koňský cval Martinova koně zaslechnou návštěvníci ale těsně po setmění. Pak se zájemci vydají za takzvanými svatomartinskými světýlky do parku po světly vyznačené cestě se zhasnutými lampiony, které v cíli rozsvítí dětem svatý Martin čarovným světýlkem.

Novinkou letošního ročníku bude na loučeňském zámku velká ohňová show na nádvoří. „Bude podbarvena velkolepou hudbou na barokní motivy, takže by měla působit na diváky opravdu důstojným a pompézním dojmem,“ řekl manažer zámku Jiří Senohrábek.

Podle křesťanské tradice byl svatý Martin ve 4. století vojákem z Panonie; v mrazivém večeru se podělil se žebrákem o svůj plášť, který rozťal mečem. V noci se mu pak zjevil Kristus oděný jeho polovinou pláště, proto Martin opustil armádu a stal se poustevníkem.