Krajští manažeři vydělávají majlant, opozice to kritizuje

Karlovy Vary - Pohádkové smlouvy, tak o dodatcích k manažerským dohodám mluví opoziční zastupitelé Karlovarského kraje. Radní prý pro své spolustraníky připravili nadstandardní odměny. Dva sociální demokraté mají za manžerské funkce v krajské akciové společnosti pobírat téměř šedesátitisícové platy a k tomu další výhody.

Předseda i místopředseda představenstva Údržby silnic Karlovarského kraje mají pobírat každý měsíc základní plat 59 tisíc korun. K tomu můžou dostat různé odměny. Smí také používat služební auta i na soukromé cesty. Kraj jim garantuje odstupné ve výši šesti platů. To nyní kritizuje opozice. „Domnívám se, že se jedná o jakousi protislužbu kolegům nebo přátelům z politických stran a jim blízkých kruhů,“ říká předseda krajského kontrolního výboru Bohdan Havel. „Sumy, které pobírají za jakousi předstíranou činnost, jsou naprosto nehorázné,“ myslí si i další opoziční zastupitel Jiří Kotek. Ten spočítal, že za platy politiků mohl kraj opravit desítky kilometrů rozbitých silnic.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Krajští radní se brání, že mzdy manažerů musí odpovídat riziku, které podstupují. „Oni riskují vlastní majetek, jdou s kůží na trh. Ta společnost musí vykazovat zisk,“ tvrdí náměstek karlovarského hejtmana Petr Navrátil. Místopředseda představenstva Michal Riško se vyjádřit odmítl s tím, že je pracovně zaneprázdněný. Karlovarský zastupitel a a bývalý poslanec Jaroslav Fiala tvrdí, že společnost sice vlastní kraj, jinak ale musí uspět v konkurenci jako všechny soukromé společnosti. „Řekl bych, že u srovnatelných soukromých organizací, jsou ty výhody vyšší,“ dodal.

Takové zdůvodnění pro šedesátitisícové platy a další výhody pro politiky však předseda kontrolního výboru odmítá. O problému budou krajští zastupitelé mluvit na jednání zřejmě už 8. prosince.