Obří díra z děčínského mostu zmizí až na jaře

Děčín – Díra o rozměrech málo vídaných i na českých silnicích se udělala na mostě přes Labe v Děčíně. Není to ale žádná novinka – silničáři o ní vědí už od léta. Přesto ale po mnoha měsících vůbec nic neudělali. Problém nakonec spadl na hlavu společnosti, která předloni provedla velkou rekonstrukci celého mostu. Slíbila sice, že díru opraví, ale kvůli špatnému počasí se jí do práce nechce. Důkladnou opravu naplánovala až na jaro.

V případě díry na děčínském mostě, který přitom předloni prošel kompletní rekonstrukcí za 470 milionů korun, ale nejde „jen“ o bezpečí lidí i jejich aut. Stavební odborníci poukazují, že díra má na celou konstrukci mostu podobný vliv, jako by měla prasklina ve střeše na dům – když dovnitř zatéká, trpí celá stavba.

Do opravy se ale nikdo nehrne. „Můžeme pouze upozorňovat správce komunikace,“ pokrčil rameny dopravní policista Martin Votrubec. Most, po kterém vede státní silnice, má na starost Ředitelství silnic a dálnic, které ale také zodpovědnost posílá dál. „Zhotovitel zvolil špatnou technologii pokládky asfaltových vrstev. Nyní jsme uplatnili vůči zhotoviteli reklamační řízení,“ sdělila mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Opravu proto má provést firma Viamont. Její oblastní ředitel Zdeněk Pavel chybu společnosti uznal a slíbil, že díru opraví – ale ne teď. Díra totiž podle Pavla nevznikla kvůli špatnému projektu nebo nekvalitní práci, ale protože se vozovka pokládala za špatného počasí. Příznivé podmínky však nepanují ani teď. Proto pracovníci Viamontu díru zatím jenom zalijí a budou doufat, že zima konstrukci mostu příliš nepoškodí. Důkladnou opravu totiž firma naplánovala až na jaro.