Žena připravila klienty o 50 milionů, ve vězení má strávit 15 let

Brno - Krajský soud uznal Ditu Bouzkovou vinnou z rozsáhlých podvodů, při kterých klienty připravila celkem o 50 milionů korun. Podle spisu připravila od roku 2004 celkem 40 klientů o jejich úspory, když jim slibovala nebývale výhodné zhodnocení vkladů. Žena už byla jednou za podvody pravomocně odsouzena, přesto se jich i po vynesení rozsudku dopouštěla dál. Soud proto první verdikt zrušil a uložil jí nové tresty. Za první sérii podvodů sedm a půl roku, za druhou spáchanou v době před nástupem do vězení osm let. V cele tak Bouzková stráví 15,5 roku.

Soud ženě nakonec uložil vyšší tresty, než navrhovali státní zástupce i advokát Dity Bouzkové. Žalobce v závěrečné řeči navrhl tresty ve výši 7 a 6 let, obhájce za sadu prvních podvodů 7 let. V případě druhého trestu žádal zmírnění pravidla o sečtení trestů kvůli situaci, ve které byla. „Ve všech případech převzala finanční prostředky v podvodném úmyslu. Uvádí, že to dělala kvůli vymahačům. Zároveň ale věděla, že peníze nedokáže a nebude zhodnocovat,“ zdůvodnil svoje rozhodnutí soudce Daniel Plšek.

Dita Bouzková se u soudu obhajovala tím, že nikoho nepoškodila záměrně. K podvodům ji zřejmě dohnaly dluhy. „Půjčila jsem peníze jednomu muži, on mi je nevrátil, já se proto snažila peníze na vrácení opatřit jinde, půjčkami od klientů. Neviděla jsem jinou možnost, jak zachránit svoji rodinu. Obtěžovali mne vyděrači a vymahači. Je mi to celé nesmírně líto,“ uvedla Bouzková v hlavním líčení. 

Bouzková nesouhlasila s vyčíslením škody. „Z dokladů, které mám k dispozici, ta částka není přibližně třicet milionů, jak uvádí státní zastupitelství, ale je podstatně nižší. Řádově pět až sedm milionů korun,“ uvedl v říjnu obhájce Bouzkové Pavel Holub. Pokud se proti rozsudku odvolá, bude se muset kauzou zabývat Vrchní soud v Olomouci. Patrně tak podle svého obhájce učiní.

Škoda při první várce podvodů také dosáhla 30 milionů korun

Před více než rokem byla Bouzková odsouzena poprvé. Tehdy pětadvacet klientů připravila o třicet milionů korun, ve vězení měla strávit sedm let. Na základě policejní výzvy se poté ozvali další poškození a celková škoda vzrostla o dalších třicet milionů. A Bouzková byla za podvody souzena znovu.

Kvůli kolotoči podvodů přivedla Bouzková do problémů i svoji rodinu, kterou obtěžovali vymahači dluhů. Do zástavy putoval dům i pozemky. Její matka dokonce ve snaze dceři pomoci zpronevěřila deset milionů ve svém zaměstnání.