Tachov trápí dluhy občanů - hrozba exekucemi však zabrala

Tachov – Obyvatelé Tachova dluží městu přes 22 milionů korun, vedení proto došla trpělivost a v tisku a na úřední desce zahrozilo exekucemi. Dlužníkům také přišly dopisy z advokátní kanceláře. Tato akce zřejmě zabrala, protože se pohledávky radnice snížily zhruba o desetinu. Město, které už předalo právníkovi první balík dluhů v objemu téměř osm milionů korun, považuje exekuce za poslední šanci, jak se svých peněz domoci. Na předchozí výzvy radnice totiž dlužníci nereagovali.

Největší sumu, kolem devíti milionů korun, tvoří pokuty za dopravní přestupky. Následují nezaplacené poplatky za svoz a likvidaci komunálního odpadu a dluhy za nájmy městských bytů i nebytových prostor, které shodně tvoří po čtyřech až pěti milionech Kč. Dluhy za odpad vznikly hlavně u lidí, kteří mají v Tachově trvalý pobyt, ale dlouhodobě se tam nezdržují. Na lidi, kteří nemají v Tachově hlášené trvalé bydliště a neplatí za odpad, ale město podle zákona nemůže. V desetitisících korun se pak pohybují dlužné poplatky za psy.   

„Právní kancelář město nic nestojí. Veškeré náklady na její služby včetně samotných exekucí budou hradit dlužníci,“ uvedl starosta Ladislav Macák. Radnice ví, že soudní exekuce vyjde občana na více peněz, ale tento krok považuje za poslední možnost. Město předalo advokátovi pouze dluhy, které se jeví jako vymahatelné, a další balík připraví i na příští rok. U těžko vymahatelných pohledávek pak starosta spoléhá na novelu exekučního řádu, kterou včera schválila vláda. Pokud projde parlamentem, tak by mohla začít platit od poloviny příštího roku.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)