Mobilní čipová karta nahradí v Plzni peněženku i jízdenky

Plzeň – V Plzni testují mobilní podobu městské čipové karty. Ta by měla do budoucna nahradit průkazy do knihovny, jízdenky nebo peněženku. Novinka se zatím zkouší na terminálech městské hromadné dopravy. V minulosti se už ale stalo, že hackeři dokázali mobilní aplikaci zneužít a jezdili tramvajemi zdarma. Podobná situace by se však už podle manažerů projektu opakovat neměla.

Lidé si musí pořídit přístroj s technologií NFC (bezkontaktní komunikace). „Má široké uplatnění v systému městské multifunkční bezkontaktní čipové karty. NFC chceme využít i pro vzdálené dobíjení elektronické peněženky, doručování a validaci časového předplatného,“ dodal šéf plzeňského dopravního podniku Michal Kraus. Zatím ale technologie NFC funguje jen u některých typů mobilních telefonů. Novou technologii už také využívají revizoří v MHD. Ke kontrole Plzeňské karty jim tak postačí pouze mobilní telefon. 

Plzeňský dopravní podnik vidí budoucnost také ve využití NFC tagu, tedy karet s informacemi o určitém místě. „Pokud by byl tag u vchodu na radnici nebo na památkách či na zastávkách MHD, přepnul by telefon na webovou stránku, kde si jeho uživatel přečte cokoli o Plzni, památce nebo časy v jízdním řádu,“ vysvětluje Zbyněk Proška z dopravního podniku. Tyto tagy prý vyvinuli jeho experti a v Česku má jít o unikát. 

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Plzeňská karta je tak nově součástí O2 SIM karty. S projektem NFC neměl dopravní podnik žádné výdaje. Současný pilotní provoz zahrnuje také testování kombinovaného uložení Plzeňské karty a bezkontaktní bankovní karty do jednoho NFC mobilního telefonu. 

Nová karta by také měla mít lepší zabezpečení proti zneužití, v minulosti už se totiž stalo, že hackeři systém prolomili a jezdili zadarmo, dopravní podnik ale tehdy přišel jen o několik stovek korun. V případě ztráty mobilního telefonu by pak jeho majitel zřejmě přišel rovněž o několik stovek, podle IT specialisty Michala Adamce je výše plateb omezena na 500 korun. 

Plzeňskou kartu si od roku 2004 pořídilo přes 250 tisíc lidí. Slouží jako nosič předplatného kupónu a elektronické peněženky, identifikátor ve stravovacích a přístupových systémech, průkaz v knihovnách, jako platební nástroj u smluvních partnerů a identifikátor ve slevovém programu nebo v rezervační kanceláři systému Plzeňská vstupenka.