Kunratice nesouhlasí s hausboty na Šeberáku

Praha – Kunratická radnice i místní obyvatelé se staví odmítavě k plánu společnosti Ogopogo, která chce na zdejším rybníku Šeberák vystavět luxusní hausboty. Vedení městské části vadí nesdílnosti společnosti, starousedlíci protestují proti hrozící změně krajinného rázu a vodohospodáři upozorňují na to, že v případě povodní slouží rybník jako biokoridor.

Společnost Ogopogo koupila od rybářů devítihektarový rybník Šeberák před dvěma lety s cílem vystavět na něm luxusní bydlení na vodě. Při práci na projektu vycházela z územního plánu, podle kterého lze na rybníku plovoucí objekty umístit. „Náš projekt počítá s umístěním 10 plovoucích obytných objektů, budovy přístaviště a dalších doplňkových staveb. Kromě toho zahrnuje rekonstrukci hráze a břehů,“ uvedl zástupce společnosti David Adamec.

Radnice se však k plánu developera staví spíše odmítavě a tvrdí, že s ní chystanou stavbu nekonzultuje. „Dostali jsme žádost na přípojku vody, kanalizace a proudu. Souhlas jsme odmítli vydat, dokud nebudeme mít možnost si projekt prostudovat,“ uvedla starostka Kunratic Marie Kabelová. Městu totiž patří polovina břehů kolem rybníka. Adamec však kontruje, že kunratické zastupitele s developerským záměrem opakovaně seznámili.

Štěpánek: Šeberák je nevhodný, slouží v případě povodní

Šeberák je podle radnice pro kotvení hausbotů nevhodný i z hlediska povodní, protože slouží jako záchytná nádrž. „Jedná se o biokoridor, a tam není jakákoli stavba možná, což se týká jak vody, tak břehu,“ podotýká bývalý pražský radní pro životní prostředí Petr Štěpánek.

Reportáž Luďka Jíry (zdroj: ČT24)

Developer má ale jiný názor. „Hotový je projekt na rekonstrukci rybníka a nyní čekáme na stanovisko vodoprávního úřadu. Dokončený je i projekt přípojek inženýrských sítí. Jejich vedení stejně jako umístění příjezdové silnice se biokoridoru vyhne,“ uvedl Adamec.

Kunratičtí se obávají i toho, že stavba naruší krajinný ráz, a doufají, že vodoprávní úřad Prahy 4 kotviště pro plovoucí luxusní byty nepovolí. Spoléhají i na stanovisko magistrátu. „Problém je v tom, že Šeberák chtějí oplotit a pouze jednu čtvrtinu u hráze nechat pro veřejnost,“ dodává předseda Občanského sdružení pro Kunratice Lubomír Rosík.