Liberec se bojí omezování sociálních služeb, nejsou peníze

Liberec – Každoroční souboj o peníze na sociální služby začal. Podle Libereckého kraje jich bude zase o něco míň. Poskytovatelé péče se obávají odchodu zkušených zaměstnanců a zhoršení kvality, hejtmanství hrozí rušením služeb. Ministerstvo práce a sociálních věcí obavy odmítá. Kraje podle něj dostanou v příštím roce stejně jako letos.

V domově seniorů v libereckém Františkově se stará 140 lidí o dvě stovky klientů. Na ulici je samozřejmě nevyvezou. Ředitelka Ludmila Šlechtová se ale v případě snížení příspěvků obává, že zaměstnanci začnou odcházet a sníží se kvalita poskytované péče. „Pracovníci v přímé péči, na kterých je tato služba postavena, berou v průměru 14 tisíc hrubého,“ poznamenala.  

Chráněná dílna Tulipan, která zaměstnává 25 převážně duševně nemocných, je na příspěvcích jako nezisková organizace závislá. Ty ale stále klesají. „Podpora ze strany soukromých podnikatelů ubývá, je to cítit i na dotačních titulech kraje i města,“ řekla vedoucí dílny Zora Machartová.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Liberecký kraj viní ze situace vládu. Státní příspěvek na sociální služby klesl během čtyř let o čtvrtinu. Kraj naopak přidává a rozdíl dorovnává. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje krajům na příští rok stejně jako letos – 6,1 miliardy korun. „Je to stejná částka jako v roce letošním, což v době rozpočtových škrtů považujeme za úspěch,“ uvedla mluvčí ministerstva Viktorie Plívová.

Podle krajů to ale bude vinou zvýšení DPH, cen energií i dalších změn ve skutečnosti méně. To se může projevit omezením sociálních služeb. „Pokud nám ministerstvo bude neustále snižovat finanční prostředky, budeme muset bohužel začít omezovat služby. Jinou možnost nemáme,“ oznámil radní Libereckého kraje pro sociální věci Pavel Petráček.

Liberecký kraj varoval před omezováním péče už několikrát, nakonec ale vždycky doplatil chybějící peníze ze svého rozpočtu. Jestli tentokrát opravdu dojde k rušení služeb, by mělo být jasné hned zkraje roku.