Smog na Moravě skončil, čistý vzduch vydrží do víkendu

Ostrava – Déle než týden trvalo, než se vzduch v Moravskoslezském kraji pročistil od prachu. Dnes však koncentrace prašných aerosolů v ovzduší klesla na všech měřicích stanicích pod zákonný limit 50 mikrogramů v metru krychlovém. Na Ostravsku a Karvinsku proto už meteorologové odvolali signál regulace. Čistý vzduch však v regionu zřejmě zůstane jenom krátce, meteorologové předpokládají, že už o víkendu opět přijde inverze a rozptylové podmínky se znovu výrazně zhorší.

Pod limitní hodnotou se v Moravskoslezském kraji pohybují hodinové i průměrné celodenní hodnoty polétavého prachu (PM10). Podobná je situace i ve většině dalších regionů, kde jsou hodnoty prachu pod limitem nebo jenom mírně nad ním.

Po deseti dnech odvolali meteorologové na Ostravsku a Karvinsku signál regulace, který omezuje produkci některých podniků. V dalších okresech ale stále platí. K odvolání signálu potřebují meteorologové, aby se průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší celých 24 hodin nezvýšily nad 150 mikrogramů v metru krychlovém. V Opavě se přitom množství nečistot ve vzduchu dostalo pod tento limit teprve ve čtvrtek odpoledne.

Stále v celém kraji platí signál upozornění a není jisté, zda nadále zůstane už jen při tom. Dnes sice má stav ovzduší zůstat přiznivý, smog se přesto může do Moravskoslezského kraje brzy zase vrátit. Během víkendu totiž meteorologové už očekávají, že inverze bude opět výraznější, zatímco vítr zeslábne. Města tak může už v nejbližších dnech zase přikrýt dusivá čepice.