Novou silnici i parkoviště v Týnu nad Vltavou zaplatil ČEZ

Týn nad Vltavou – Parkoviště pro 89 vozů a nové napojení na silnici mohou ode dneška využívat lidé na Hlineckém sídlišti v Týně nad Vltavou. Náklady ve výši 15 milionů korun zaplatila energetická společnost ČEZ. Jde o první dokončenou stavební investici vyplývající ze smlouvy mezi ČEZem a Jihočeským krajem, podle které má energetický gigant poskytnout regionu celkem 3,7 miliardy korun jako kompenzaci za plánovanou dostavbu jaderné elektrárny Temelín.

Na Hlineckém sídlišti žijí dva tisíce lidí, což je zhruba čtvrtina všech obyvatel Týna nad Vltavou. Doposud odtud auta mohla vyjíždět jen po jedné komunikaci. Nové napojení na silnici II. třídy, která vede na Veselí nad Lužnicí, podle starosty Milana Šnorka výrazně uleví dopravní situaci na sídlišti. Nová parkovací místa jsou navíc osvětlena. „Plánujeme, že bychom u nich ještě vybudovali i kamerový systém pro větší bezpečnost,“ dodal starosta. 

Obyvatelé sídliště čekali na obchvat deset let, při cvičné evakuaci se totiž ukázalo, že přístupové cesty nejsou dostatečné. Proto energetici vybudovali novou silnici. Výstavbou začal ČEZ plnit dohodu s Jihočeským krajem uzavřenou v roce 2010 jako kompenzaci za plánovanou dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Energetická společnost by podle ní měla postupně v horizontu deseti let investovat 3,7 miliardy korun do různých aktivit v regionu. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

„Z toho částka 1,6 miliardy korun půjde přímo na rozvoj infrastruktury a zlepšení místních komunikací,“ řekl mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. V praxi to znamená dalších 40 kilometrů silnic, včetně 11 obchvatů. ČEZ se zaměří na trasy, po kterých by firmy měly vozit při dostavbě dalších dvou bloků miliony tun materiálu. Obchvaty ale začnou energetici budovat až v roce 2015. 

Ke spolupráci energetického giganta s krajem ovšem mají výhrady ekologové. Podle Moniky Wittingerové Machové ze sdružení Jihočeské matky se dají peníze na výstavbu silnic získat i z jiných zdrojů a obce by pak nemusely poklonkovat před ČEZem. Projekt se nelíbí ani těm obcím, kde nové obchvaty nebudou – třeba ve Včetši a Všemyslicích.