Vysočina řeší ochranu povrchových vod

Vír (Žďársko) – Ochrana povrchových vod je podle některých starostů Vysočiny zbytečně přísná. V okolí přehradní nádrže Vír na Žďársku se proto obce chtějí soudit se státním podnikem Povodí Moravy. Ten totiž nekompromisně trvá na zákazech koupání i rybaření.

Přehrada Vír je zásobárnou pitné vody pro Brno a velkou část Vysočiny i Jihomoravského kraje. Měla by také lákat turisty. Jenže podle starostů je to právě naopak, samé zákazy turisty naopak odrazují. Krachují penziony a restaurace a do chudého kraje se nikomu nechce. „Chtěli bychom této nádrži vrátit rozumný charakter, kdy budeme mít řízenou rekreaci, kdy tam bude možné alespoň chytat ryby,“ uvedl starosta Bystřice nad Pernštejnem Karel Pačiska (ČSSD) a starosta obce Vír Ladislav Stalmach (nestr.) doplnil: „Pokud je ten režim nutný tak, jak tvrdí vodařské společnosti, pak bychom očekávali nějaké kompenzace.“

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Obce mají v rukou studie, podle kterých občasné koupání nebo rybaření ohrozit kvalitu pitné vody nemůže. Na straně Povodí Moravy však stojí zákon. „Ten zákon je nenutí k jednání, nemusí odůvodňovat svá opatření. Proto zvažujeme, že se obrátíme na soud,“ dodal Ladislav Stalmach. Mluvčí Povodí Moravy Veronika Slámová však brání stanovisko své společnosti: „Zůstane to tak, jak je to navržené od osmdesátých let. A trváme na tom, že se lidé v nádrži koupat nesmějí.“

Povodí připravilo nový návrh ochranných pásem, podle starostů bude ještě přísnější než stávající režim. Obce, které mají na svém katastru vodárenskou nádrž, se proto spojují a chtějí vůči státu postupovat jednotně. „My jsme oslovili města kolem vodních nádrží a máme jejich podporu,“ potvrdil Karel Pačiska.

Povodí Moravy nyní návrh nových ochranných pásem hygienické ochrany předložilo k posouzení krajským úředníkům. Novela by se definitivně schvalovat měla v polovině příštího roku.