V Českém ráji se zřítila část skály

Turnov - U hradu Valdštejn v Turnově se zřítil několikatunový pískovcový blok skály. Nikomu se nic nestalo, kamení ale zasypalo hradní silnici a polámalo několik stromů. Teprve v následujících dnech na místo přijedou statici a geologové, aby rozhodli o osudu ostatních skal. Letos je to největší případ skalního sesuvu v Českém ráji.

„Počátkem nebo hlavně na konci zimy dochází ke skalnímu zřícení, a to zpravidla v místech, které jsou spojeny s historickou těžbou kamene nebo které mohly být v minulosti odlesněné,“ vysvětlil možné důvody nehody archeolog Petr Jeneč z českolipského Vlastivědného muzea. K pádu skály zřejmě také přispěly výkyvy teplot v posledních týdnech.

Skalní masiv se podle správy hradu Valdštejn utrhl již v noci z pátku na sobotu, kolem jedné hodiny ranní. Odborníci místo zkontrolovali teprve dnes a zjistili, že se pískovcový blok rozpadl na větší a menší časti. Dokud geologové neposoudí statiku okolních skal, nebude se kamení ze silnice odstraňovat.

V Českém ráji se kus skály zřítil naposledy letos na jaře. Tehdy v květnu velký blok takzvaných Velikonočních věží v Příhrazských skalách nedaleko Žďáru spadl jen chvíli poté, co pod ním prošli turisté. „V pískovcových skalních městech to je běžný jev, s něčím takovým se setkáváme prakticky každoročně,“ poznamenal zástupce vedoucího Správy CHKO Český ráj Aleš Hoření. Dnešní pád skalního masivu je rozhodně větší, ale turisty neohrozil. Hrad Valdštejn je dál dostupný pěší cestou.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)