Budějovičtí odmítají trasu silničního okruhu

České Budějovice – Jihočeská metropole zažívá nejmasovější protesty za posledních dvacet let. Lidé hromadně podepisují petici proti navržené trase silničního okruhu. Budoucí jižní spojka má totiž protínat přírodní koupaliště a sportoviště a to se místním lidem nelíbí. Radnice se však snaží lidi uklidnit. Okruh prý má ulehčit dopravě v centru.

Petiční archy v krajském městě lidé podepisují na dvaceti šesti místech. S plánovanou trasou jižní spojky nesouhlasí už více než tři tisíce obyvatel. Každý den se k nim připojují desítky dalších. „Jestli to bude mít nějaký ohlas, to teprve uvidíme. Záleží na tom, jak se situace okolo jižní spojky vyvine dál,“ hodnotí momentální situaci člen petičního výboru Tomáš Mráz. „Jedině aktivita zdola může změnit takové nesmyslné projekty,“ dodává signatářka petice Monika Wittingerová Machová.  

A desítky námitek směřují lidé také přímo radnici. „Těch připomínek je dnes už tolik, že se s tím bude muset zastupitelstvo vypořádat,“ odhaduje primátor Českých Budějovic Juraj Thoma.

Úpravy žádají i opoziční zastupitelé. Ti podpoří pouze projekt, který odlehčí dopravě a přitom zachová klidovou zónu. „Je na tomto vedení města, aby tu vybalancovalo variantu a předložilo nám ji ke schválení,“ říká opoziční zastupitel Martin Kuba. 

Odpůrci projektu hodlají přesvědčit radnici, aby trasu spojky posunula více na okraj města. „Preferovali bychom jinou variantu, která by vyvedla dopravu mimo obydlené a klidové zóny,“ naznačuje Tomáš Mráz. 

Lidé chtějí ochránit především malý jez na Malši. Pro milovníky koupání jde o téměř kultovní místo. Stojí nad ním železniční most, teď chce radnice v jeho sousedství postavit další, pro auta. Zhruba dvanáct tisíc aut by denně mělo projíždět mezi domy a pod okny nemocnice. „Tolik aut bude ohrožovat životy lidí v té lokalitě,“ zdůrazňuje odpůrce projektu Petr Ziegler. 

Zastupitelé se měli jižní spojkou zabývat ještě letos. Připomínky odpůrců projektu ale donutili radnici klíčové rozhodnutí odložit. Pravděpodobně na únor příštího roku.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)