Chrastava otevírá další ulice, povodeň je minulostí

Chrastava – Po roce a čtvrt od povodně, která zpustošila severočeskou Chrastavu, se město vrací tam, kde bylo před příchodem živlu – přinejmenším z dopravního hlediska. Po znovuzprovoznění průtahu, který spojuje dvě klíčové státní silnice, otevírá Chrastava také další zrekonstruované ulice – Turpišovu, Družstevní a Malou pobřežní – a také most ve Frýdlantské.

Z opravených ulic je podle chrastavského starosty Michaela Canova pro město nejvýznamnější Turpišova. „Je to významná vnitřní tepna, kde je umístěna škola, školní jídelna, kulturní centrum, banka i lékárna,“ shrnul starosta.

Přestože jsou významné ulice hotovy a Chrastava už má také nové lávky přes Nisu, veškeré opravy zatím dokončeny nejsou. Podle Michaela Canova ale většina rekonstrukčních prací, které má radnice na starost, skončí ještě letos. „Na příští rok zbudou už jenom dvě komunikace a dva mosty – ovšem s tím, že mluvím jenom o obecním majektu. Dále se musí dát dohromady zdi řeky a také krajské komunikace,“ zdůraznil.

Voda v srpnu 2010 způsobila v Chrastavě stamilionové škody, jen na obecním majetku bylo třeba opravit poškození za 180 milionů korun. Se zaplacením rekonstrukcí městu pomohl stát, který prostřednictvím dotací ministerstva pro místní rozvoj pokryl 90 procent nákladů. „Deset procent financujeme z darů, které jsme dostali od občanů z celé republiky na naše povodňové konto,“ doplnil starosta Canov.

Rozhovor s Michaelem Canovem (zdroj: ČT24)