Sokolov chystá schůzku s Romy, chce tak předejít konfliktům

Sokolov - Radnice v Sokolově plánuje na středu svolat shromáždění místních Romů. Chce tak předejít vyhrocení vztahu mezi romskou menšinou a většinovou populací. Mnozí lidé si totiž stěžují na mladé Romy, kteří se v poslední době shlukují hlavně u nového dopravního terminálu a prý jsou hluční a agresivní.

Záběry z městského kamerového systému dokládají, že terminál není klidné místo. Někde se  parta mladých cvičí mezi spěchajícími lidmi v karate, jinde propukají šarvátky. Mnozí cestující se místu raději velkým obloukem vyhnou. „Pokřikují na občany, perou se tam a dělají nepořádek,“ míní starosta Zdeněk Berka. Podle romského aktivisty Vojtěcha Pompy je problém spíše v tom, že se mladí nemají kde scházet. „Češi mají obavy, že když tam jsou takové tlupy, že jim něco mohou udělat. Ale oni jim nechtějí ublížit. Scházejí se tam, protože se nemají kde scházet,“ dodal.

Policisté odmítají, že by lidé měli mít reálný důvod k obavám. „Jedná se o takzvaný emoční strach, který je zdůvodněn omšelými domy a postávajícími skupinkami. Máme informaci, že zde nedochází ke zvýšenému výskytu trestních činů ani přestupků,“ zdůraznil velitel Městské policie Sokolov Petr Kubis.

Středeční setkání s Romy má tak předejít skutečným konfliktům. „My bychom chtěli oslovit Romy, aby nám pomohli s řešením této situace, zejména aby apelovali na své děti, aby na ulicích nepostávaly, více je tlačili do nízkoprahových center a do center pro volnočasové aktivity,“ podotkl Kubis. Městská policie chce k terminálu nasadit zvláštní hlídku, kterou by měli tvořit výhradně Romové. Návrhy na její personální obsazení by také měly vejít ze středeční schůzky.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)