Bydlení budoucnosti postaví v Jihlavě

Vysočina – Bydlení budoucnosti musí být cenově dostupné mladým rodinám a hlavně energeticky nenáročné. Takové jsou představy studentů stavebních škol z Vysočiny, kteří se dostali do finále architektonické soutěže. Vítězný projekt se má v Jihlavě skutečně stavět. Jako stavební materiál použily studentky 4. ročníku stavební průmyslovky v Havlíčkově Brodě OSB desky a polystyren. Přítomny jsou vysoce izolační okna, variabilní interiér s možností výběru orientace ke světovým stranám a v lokalitě několik typů domků i dětské hřiště a sportoviště.

Soutěž byla otevřená studentům stavebních středních škol z celé Vysočiny. Všichni dostali stejné zadání – na konkrétních pozemcích mezi Jihlavou a příměstskou částí Pístov navrhnout lokalitu s energeticky úsporným bydlením, které se dá rychle a levně postavit. Autorkami vítězného návrhu jsou Tereza Vopršalová a Sarah Rechtigová.

„Kritériem byla ekonomika, úspora energií a využití pro mladé rodiny, kde se předpokládají nějaké děti,“ popsal organizátor soutěže Stanislav Zikmund. Porota složená ze zkušených architektů a stavebníků byla překvapená vynikající kvalitou všech deseti finálových prací. Co prezentovaný projekt, to originál.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Architektka a předsedkyně poroty Martina Kozáková se nechala slyšet, že většina finálových prací by šla použít dokonce i bez úprav. Kdy se vítězný studentský projekt začne stavět, zatím není jasné. Investor musí vyřešit napojení na kanalizaci a získat územní rozhodnutí.