Spálovští se bojí o svou Odru, přírodu zatopí přehrada

Spálov (Novojičínsko) – Starostové obcí na rozhraní Novojičínska, Opavska a vojenského újezdu Libavá nesouhlasí s plány na vybudování přehrady na horním toku Odry. Nádrž Spálov by měla zásobovat pitnou vodou Ostravskou, místní se však obávají, že pro ně bude vznik přehrady znamenat zpomalení rozvoje a zničení původní krajiny. Ministerstvo zemědělství však upozorňuje, že případná stavba připadá v úvahu nejdříve za 50 let.

Odra dělá lidem, kteří žijí podél jejího horního toku, radost. Je nebývale čistá, stav toku se zlepšil po odchodu armády z Libavé. „Raci v Odře – to tu nikdy nebylo. Létají tady nejméně dva páry ledňáčků, skorec,“ rozplývá se Pavel Zborovský, který už šestnáct let žije ve Spálovském mlýně v místě, kde má vzniknout přehradní hráz. Tak jako většina jeho sousedů se obává, že plánovaná přehrada to vše zničí.

Přehrada by podle představ vodohospodářů měla rozdělit údolí Odry u Spálovského mlýna na dvě poloviny. Voda by zatopila areály pro letní tábory stejně jako chatovou oblast. O svůj útulek by přišli asi tři desítky chatařů. Úředníci však chtějí, aby lidé i zvířata ustoupili většímu dobru. „V nadcházejících letech – rozumíme v horizontu 50 až 100 let – bude kritický nedostatek vody. Ve Spálově je poslední možností v povodí Odry k většímu hromadění povrchové vody,“ zdůvodňuje mluvčí ministerstva zemědělství Jan Žáček.

Starostka městyse Spálov ale s přehradou dlouhodobě nesouhlasí. Nejde jí přitom tolik o raky a ledňáčky u řeky, jako o další rozvoj obce. Přestože nádrž vznikne – pokud vůbec – až za několik desítek let, v územním plánu je už dnes. „Vidíme potenciální možnost útlumu rozvoje našeho městyse,“ zdůrazňuje starostka Marie Flodrová. Navíc se bojí, že po zatopení oderského údolí přestanou do oblasti jezdit turisté.

Podobné obavy mají také v Budišově nad Budišovkou. Dopady vzniku přehrady místní obyvatelé už jednou pocítili, když nedaleko vznikla přehradní nádrž Slezská Harta. „Když lidé jdou do lesů, tak je všude zákaz vjezdu, zákaz vstupu. Z jedné strany máme hygienické pásmo, z druhé strany vojenský prostor,“ poukazuje budišovský starosta Rostislav Kyncl. Po vystavění Spálovské přehrady by v okolí Budišova nebylo už nic, jenom beton a nedozírné vodní plochy.

Spálovská přehrada totiž nemá být žádnou drobnou kaluží. Vodohospodáři počítají s plochou 870 hektarů, patřila by tedy k největším v Česku. V rámci Moravskoslezského kraje by se velikostí Slezské Hartě.

Spálov je jedním ze tří míst v Moravskoslezském kraji, která ministerstva zemědělství a životního prostředí jako vhodné lokality pro stavbu nových nádrží na pitnou vodu. Menší přehrady by mohly stát ještě u Dlouhých Louček a Horní Lomné.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)