Medvědice Cora porodila druhé mládě

Brno – Lední medvědice Cora z brněnské zoologické zahrady dnes porodila dvě mláďata. První mládě, narozené odpoledne, však krátce po porodu uhynulo. Zájemci mohou medvědici a její druhé mládě sledovat přes online kameru na webových stránkách zoo. Samice je zkušenou matkou, v roce 2007 už na svět úspěšně přivedla dvojčata Toma a Billa. Minulý rok v Brně porodila rovněž dvojici medvíďat, ta ovšem krátce po vrhu zardousila.

První mládě přišlo na svět v 15:30. Cora ve svém boxu zprvu mládě přenášela v zubech a následně si jej k sobě přivinula a odpočívala. Vše zatím vypadá dobře, medvědice o mládě pečuje, informoval ještě krátce po porodu ředitel zahrady Martin Hovorka. Situace se však změnila – mládě zřejmě nebylo v pořádku. Bylo nehybné, z boxu se neozýval zvuk. „Mládě bylo nezvykle tiché, normálně by se mělo dožadovat jídla a jevit jasné známky života. Cora ho jen několikrát přenesla v tlamě z jednoho místa na druhé,“ uvedl Martin Hovorka. Toto medvídě bylo asi neživotaschopné a uhynulo. Po hodině bylo na záběrech vidět, že Cora něco žere. Patrně to nebylo mládě, ale placenta. Krátce po 20:00 proběhl druhý porod. „V tomto případě jsme optimističtější. Bylo vidět, že si Cora toto druhé mládě položila na tlapy a zahřívala jej dechem,“ uvedl Hovorka. Nejbližší hodiny budou podle něj kritické.

Dění v porodním boxu zoo monitoruje prostřednictvím kamer a speciálního zvukového systému a osvětlení. Místo by mělo medvědici co nejvíce připomínat přirozené prostředí, v boxu je tma a chladno. „Má absolutní klid. Nesmí být jakkoli rozrušována, protože by pak ve stresu mohla ublížit svým mláďatům,“ doplnil.

Pokud by se Cora odmítla o mládě postarat, jsou ošetřovatelé připraveni jej hned z boxu odebrat a umístit do připraveného inkubátoru. Šance na to, aby se takto uměle odchovaný medvěd byl schopen začlenit mezi ostatní šelmy svého druhu, by ale byly malé.

Medvědice potřebuje klid, dva měsíce nebude žrát

Po porodu matka bude se svým mládětem dva měsíce zcela sama, a to i bez chovatelů. Nebudou ji ani krmit. „Cora ostatně už teď odmítala žrát,“ vysvětlil včera ošetřovatel Jaroslav Jasinek. Až třetí měsíc začne být přikrmována a za čtyři měsíce, což vychází na konec března, by mohla být vypuštěna s potomky do výběhu.

Cora a medvíďata Tom a Bill
Zdroj: ČT Brno/Bohumír Mazáč

V roce 2007 Cora úspěšně odchovala dvojčata Toma a Billa. Medvíďata pojmenovaná po zpěvácích německé hudební skupiny Tokio Hotel tehdy brněnské zoo přinesla do pokladny asi tři miliony, návštěvnost se zvedla o 70 tisíc lidí a obchody prodávaly stovky plyšových ledních medvídků. Samice přivedla na svět dvojčata i loňský rok, nepodařilo se je ale odchovat.

Podrobný příběh porodu lední medvědice Cory můžete sledovat na blogu brněnské redakce: