Rakušané lákají návštěvníky české Šumavy

České Budějovice – Šumavské lyžařské areály začaly s bojem o české zákazníky ještě před začátkem sezony. Největšími konkurenty jsou Skiareál Lipno a rakouský Hochficht, kde Češi tvoří třetinu klientely. A právě Rakušani letos výrazně útočí. Se sto dvaceti ubytovateli na Lipensku se dohodli, že jejich klientům nabídnou v Rakousku výrazné slevy na svých sjezdovkách.

Počet českých ubytovatelů, kteří spolupracují s rakouským Hochfichtem, se oproti loňsku víc než zdvojnásobil. K podnikatelům z Želnavy, Hornoplánska a Černé v Pošumaví teď přibyli i podnikatelé z oblasti Frymburka a Lipna nad Vltavou. Zákazníkům rakouského střediska nabízí denní skibusy. „Rakouské středisko je zárukou pro širší okruh lyžařů,“ uvádí zástupce spolupracujících podnikatelů Lipenska Emil Horváth. „Velmi se nám vyplatilo, že jsme přijali české zákazníky. Oni bydlí na Lipně a lyžují v Rakousku,“ pochvaluje si vedoucí marketingu v Hochfichtu Johanna Pfoserová.   

Hochficht s dvaceti kilometry sjezdovek nabízí jednodenní skipas za v přepočtu zhruba osm set třicet korun, týdenní pak za čtyři tisíce. V rámci ubytovacího balíčku se ale rázem cena rakouského skipasu snižuje o třetinu. Český šumavský Skiareál Lipno konkuruje s osmi kilometry sjezdovek. Jednodenní permanentku lze pořídit do pěti set korun, sedmidenní za dva tisíce šest set sedmdesát. Češi sázejí hlavně na pohodlí. „Celá naše ubytovací kapacita je v blízkosti skiareálu. Takže si mohou turisté v lyžácích dojít na sjezdovku zalyžovat,“ říká Jan Jareš ze Skiareálu Lipno. 

Podle majitelů penzionů a hotelů je spolupráce s Rakušany jediný způsob, jak české turisty na Šumavě v zimě udržet. „Návštěvníci jsou například spokojeni na Lipně, ale příští rok se už nevrátí. Zato na Hochficht se lidí vracejí,“ upozorňuje Emil Horváth. 

Z hlediska využívání dalších služeb to ale podle společnosti sledující turistický ruch na Lipně dlouhodobě pozitivní trend není. „Rakušan umí pracovat s českým klientem a udělá všechno pro to, aby toho klienta měl stoprocentně jistého i za rok či za dva,“ uzavírá ředitelka oblasti Lipensko Jitka Fatková. 

Český a rakouské skiareály se veřejně prezentují jako jeden turistický region. Rakouský Hochficht má v budoucnu s Českem spojit dokonce lanovka.

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)