Medvědice Cora sežrala své druhé mládě

Brno – Medvědice Cora z brněnské zoo sežrala obě svá uhynulá mláďata. Medvíďata byla záhy po úterním narození velmi slabá a zanedlouho sama umřela. Cora se posléze Zachovala přesně podle svého zvířecího instinktu. Své potomky sežrala, aby do brlohu nelákala predátory.

V úterý Cora porodila dvě mláďata. První přišlo na svět v 15:30. Bylo nehybné, z boxu se neozýval zvuk. Toto medvídě nebylo asi životaschopné a uhynulo. Kolem 20:00 medvědice porodila podruhé. Cora si mládě položila na tlapy a zahřívala jej dechem. Později ale usnula a v boxu se už nic nedělo. „Předvedla, že jinak jako matka je perfektní. Mláďata i potom, co uhynuly, nechávala u sebe a ještě vyčkávala. Sežrala je až ráno, kdy už naznala, že opravdu nejsou životaschopná,“ uvedl brněnský ošetřovatel Jaroslav Jasinek.

V roce 2007 Cora úspěšně odchovala dvojčata Toma a Billa. Stala se chovatelskou senzací a turistickou atrakcí, která v sezoně 2008 zvýšila návštěvnost zoo o 70 tisíc lidí. I loni přivedla na svět dvojčata, nepodařilo se je ale odchovat. Po narození Billa s Tomem zaznamenala zahrada v sezoně 2008 návštěvnost 320 tisíc lidí, vůbec nejvyšší za uplynulých 20 let. Obvykle do zahrady ročně zavítá kolem čtvrt milionu lidí. Bill s Tomem, pojmenovaní po lídrech německé hudební skupiny Tokio Hotel, rozpoutali doslova medvídkovskou mánii. Obchody se suvenýry v zoologické zahradě tehdy prodaly stovky plyšových ledních medvídků.

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)