Loučná nad Desnou chce vybudovat lázeňský park

Loučná nad Desnou – Obec Loučná nad Desnou na Šumpersku má minerální pramen. Teď pro něj hledá využití. Podle odborníků totiž vše zatím nasvědčuje tomu, že by mohl mít podobné parametry jako třeba ten v lázních Karlova Studánka. Minerální vodu chce obec využít pro vybudování lázeňského parku.

Obec se s největší pravděpodobností brzy dočká nových turistů a lázeňských hostů. Zkoušky totiž potvrdily přítomnost přírodní slabě mineralizované kyselky. „To byla úplná náhoda, protože tehdejší místostarosta, který si chtěl udělat doma sifón, zjistil, že mu to až tak dobře nefunguje. Minerálka, která zde je, má vysoký obsah kysličníku uhličitého, takže se to negovalo,“ uvedl starosta Loučné nad Desnou Pavel Martínek. 

Během pár týdnů se na louce rozjedou čerpací zkoušky. Pokud i ty dopadnou dobře, požádá obec ministerstvo zdravotnictví o prohlášení pramene za zdroj léčivé vody. „Podle všech poznatků stačí udělat vrty do větší hloubky a odizolovat vrchní jalové horizonty a získáme kvalitní minerální uhličitou vodu,“ říká hydrogeolog Vladimír Řezníček. Právě tady ve svahu nad obcí by měl areál s protékající vodou vyrůst. Podobný má být třeba tomu, jaký mají v lázních Jeseník.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)

Tamní lázeňský park, který slouží k léčbě vodou a relaxaci, láká hosty i turisty od loňska. Lázně na katastru své obce si pochvaluje také nejbližší soused Loučné Velké Losiny. „Poplatky druhu lázeňský a rekreační nebo ubytovací poplatek jsou jedním z docela významných příjmů obce,“ říká Norbert Pfeffer, starosta Velkých Losin. „Pokud by se takový projekt v údolí Desné, tedy na jižnější straně Jeseníků, realizoval, tak by to bylo velkým přínosem,“ řekl Jan Závěšický ze Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. V sousedství balneoparku má vyrůst i hotel s lázeňským zázemím a venkovním bazénem. Tvář Loučné by se z pohledu dnešních plánů mohla změnit za pět let.