Za pokus o vraždu ve všehrdské věznici padly vysoké tresty

Ústí nad Labem – Za pokus o vraždu poslal ústecký krajský soud dva devatenáctileté mladíky za mříže na 15 a 12 let. Oba odsouzení loni ve všehrdské věznici nutili jiného muže, aby se ve vězení oběsil, a navíc ho škrtili. Tehdy jim však utekl a vše nahlásil. Organizátora útoku podle obžaloby čeká navíc zabezpečovací detence, která může být až doživotní. K takovým trestům dochází jen ve výjimečných případech, podle soudu je však náprava jednoho z odsouzených velmi i po letech ve vězení nejistá. Rozsudek není zatím pravomocný, jeden odsouzený už se proti němu odvolal.

V noci na 1. září 2010 šest mladíků ve věznici ve Všehrdech na Chomutovsku podle obžaloby obklopilo jiného vězně, který byl odsouzen za vraždu starého muže a po svém příchodu do věznice se prý stranil ostatních. Dva nejaktivnější ho nejdřív nutili, aby se oběsil, načež ho začali sami škrtit opaskem. Vše prý mělo vypadat jako sebevražda. Stodvacetikilogramový napadený se však podle svědků dokázal vyprostit, utekl a vše oznámil. V obličeji prý byl rudý a na krku měl stopy po škrcení. Před soudem se oba bránili s tím, že chtěli spoluvězně jen vystrašit a ukázat mu, jaké to je být obětí. Soud jim ale neuvěřil.

Iniciátorem útoku byl tehdy osmnáctiletý Martin Černý z Havlíčkobrodska, útok ale na jeho pokyn provedl stejně starý Jan Škývara z Přerova. Soudní znalec prakticky vyloučil, že jejich chování bude možné ještě změnit, a tak soud poslal Černého za mříže na dalších 15 let a navíc mu uložil zabezpečovací detenci. Škývara stráví za mřížemi 12 let; oba byli v minulosti několikrát trestáni, hlavně za majetkové trestné činy.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

I nepovedený pokus o plánovanou vraždu trestá zákon 12 až 20 lety za mřížemi. Pro Škývaru chtěl žalobce jen trest na dolní hranici, kvůli jeho věku i větší šanci na nápravu. „Není primárně agresor. Choval se jako sekundant, agresivitou si chtěl potvrdit své postavení ve společnosti,“ uvedl ve své závěrečné řeči. S žádostí o mimořádné snížení trestní sazby ale neuspěl.

Násilí ve formě šikany ve věznicích je podle odborníků poměrně běžné. Podobný pokus o vraždu ale ústecký soud ještě neřešil. Podle dostupných údajů je to letos teprve čtvrtý případ, kdy soudci v Česku uložili trest pobytu v detenčním zařízení. První takové v zemi vzniklo v roce 2009 v Brně a slouží hlavně pro narušené lidi, kteří jsou nebezpeční pro ostatní. Podmínky v něm mohou být o něco volnější než ve věznici, zároveň ale může být pobyt až doživotní, soud o jeho prodloužení rozhoduje jednou ročně.