Trestní oznámení na Letecké služby nakonec podala opozice

Hradec Králové – Několik opozičních královéhradeckých zastupitelů dnes podalo trestní oznámení kvůli údajným machinacím ve společnosti Letecké služby Hradec Králové. Informovala o tom zastupitelka za KSČM Lenka Fialová. Machinace a nehospodárnost na letišti odhalil audit, který si nechala udělat radnice. V případu figuruje i hradecký poslanec Pavel Staněk (ODS), který si údajně na letišti bez placení tankoval do svého vozu naftu za tisíce korun.

Zastupitelé podali trestní oznámení kvůli podezření z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby na bývalého ředitele, představenstvo a dozorčí radu společnosti. „Podaným trestním oznámením reagujeme na několikatýdenní nečinnost vedení města, které bylo, na rozdíl od nás opozičních zastupitelů, informováno o výsledku auditu a závažných zjištěních, které jednoznačně ukazují na to, že představitelé firmy při nakládání s veřejnými finančními prostředky nepostupovali hospodárně, účelně a efektivně,“ uvedla Fialová. 

O podání trestního oznámení uvažovalo i vedení hradecké radnice, většina radních s tím ale nesouhlasila. Podle auditorů společnost v letech 2009 a 2010 například prováděla většinu nákupů bez poptávkového řízení. Pokud se řízení uskutečnilo, bylo prý jen formální. Firma také podle auditorů nesprávně vedla knihy jízd a významné nesrovnalosti byly při tankování pohonných hmot. Auditoři na základě nestandardních výběrů z účtů zpochybnili i věrohodnost celého účetnictví firmy. Kontrola také upozornila na možný střet zájmů u dvou členů představenstva, kteří zároveň zastupují firmy, jež s Leteckými službami obchodují.

Letecké služby mohou fungovat jen díky dotacím z městského rozpočtu. Loni dostaly dotaci téměř 13 milionů Kč, předloni to bylo skoro deset milionů. Výnosy z vlastní činnosti Leteckých služeb pokrývají jen zhruba 12 procent nákladů.

Opoziční zastupitelé v Hradci Králové nedávno podali trestní oznámení kvůli výstavbě parkovacího domu v Kollárově ulici. Zastupitelé z opozičních ČSSD, KSČM a Změny pro Hradec tvrdí, že stavba byla předražená a provázely ji značné nesrovnalosti. V říjnu opoziční zastupitelé podali trestní oznámení na neznámého pachatele pro podezření ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku. Koalici v Hradci Králové tvoří ODS, Hradecký demokratický klub (HDK), Volba pro město (VPM), TOP 09 a uskupení Doma v Hradci.