Signál regulace byl zrušen pro Středočeský a Ústecký kraj

Praha – Meteorologové ve Středočeském a Ústeckém kraji dnes odpoledne zrušili signál regulace, kvůli němuž musely některé podniky omezit výrobu. V regionech však nadále platí stav upozornění na smog. Kvalita ovzduší ve středních a severních Čechách se oproti předchozím dvěma dnům výrazně zlepšila, koncentrace drobných prachových částic ve vzduchu se už i v nejvíce znečištěných místech vesměs pohybují pod 100 mikrogramy na metr krychlový, včera jich byl často i dvojnásobek. Zlepšuje se také situace v Pardubicích. Město se v posledních dnech dusilo jako málokdy, hlídat svůj denní režim museli lidé, ale například i koně z kladrubského hřebčína. Špatná situace naopak panuje v jižních Čechách a na Vysočině, těmto regionům se přitom smog dosud vyhýbal.

Rozptylové podmínky ve Středočeském kraji se zlepšily. Průměrná denní koncentrace polétavého prachu (PM10) dnes sice stále překračuje povolený imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový v Kladně, Mladé Boleslavi, Berouně a Příbrami, ale signál regulace už neplatí.
Platil od pondělního večera a výrobu proto musely omezit čtyři podniky – chemičky Spolana Neratovice, Synthos v Kralupech nad Vltavou, Vápenka Čertovy schody na Berounsku a společnost Příbramská teplárenská. Stejně tak pro Ústecký kraj byl signál regulace zrušen. Vysoké hodnoty prachu však stále zůstávají v Litoměřicích, Mostě a Chomutově.

Už druhý den zkomplikoval smog život stovkám turistů. Pražské mezinárodní letiště ve středu zrušilo šest spojů, další dva odklonilo. Situace se tak zlepšila, neboť včera se do cíle nedostali pasažéři z 28 letů. Mluvčí aeroportu Eva Krejčí však vyzvala cestující, aby se i nadále u dopravců včas informovali, zda jejich letadlo bude skutečně vypraveno.

Moravskoslezský kraj stále trpí nejvíc

Ještě ráno platil regulační signál ve třech regionech, po jeho odvolání ve středu i na severu Čech zůstává omezena průmyslová výroba v Moravskoslezském kraji. Přesto i tam je ovzduší čistší – platí to však jen relativně. Koncentrace prachu ve vzduchu přesahuje v celodenním průměru 100 mikrogramů na metr krychlový téměř na všech stanicích. Během dopoledne se situace zhoršovala, ačkoli odpolední hodinové hodnoty naznačují, že smog mizí. Nejšpinavější ovzduší je dnes v Opavě, kde průměr hodinových měření za posledních 24 hodin dosahoval odpoledne 173 mikrogramů v metru krychlovém.

Smog dnes zasáhl také oblasti, kterým se v minulých dnech vyhýbal – zejména Vysočinu. Hodnoty v Jihlavě, Košeticích a Třebíči se v celodenním průměru pohybují kolem 80 mikrogramů na metr krychlový, hodinové údaje jsou místy ještě vyšší.

Koncentrace prachu klesá také v Karlovarském kraji

I když byly 24hodinové limity překročeny ještě ráno v Karlových Varech a Chebu, proti úterku jsou hodnoty nižší a v Sokolově se už znečištění dostalo pod imisní limity. V Karlových Varech množství polétavého prachu ve vzduchu od rána klesá a v poledne už dosahovalo jen 73 mikrogramů na krychlový metr. Imisní limit je přitom 50 mikrogramů. Podobně i v Chebu koncentrace škodlivin pomalu klesá, v poledne byla na úrovni 63,5 mikrogramu. V Sokolově imisní limity překročil polétavý prach naposledy v úterý odpoledne.

Karlovarský kraj leží v oblasti, kde smog obvykle nevzniká, nemá proto regulační plán. Počasí posledních týdnů s inverzí ale zhoršilo kvalitu ovzduší i zde. Na rozdíl od Ostravska, Ústecka nebo Středočeského kraje je ale překročení limitů v tomto regionu jen mírné.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Kladrubští hřebci při smogu zpomalili

Východní Čechy jsou klidná a rovinatá oblast, přesto smog dosedl i na Hradec Králové a Pardubice. V Pardubickém kraji platil signál upozornění, meteorologická stanice v krajském městě totiž ukazovala koncentraci prachu vysoce překračující 100 mikrogramů na metr krychlový.

Špatný vzduch velmi škodil jednomu z největších skvostů regionu i celé země – stádu kladrubských hřebců. Koně museli zůstat ve stájích, ven je chovatelé pouštěli pouze na krátkou dobu. „Koně se nedostávají ven na takovou dobu, na kterou byli zvyklí chodit, protože jim to způsobovalo respirační problémy,“ vysvětlil ředitel Národního hřebčína Jan Höck. K takto razantním opatřením musel hřebčín přistoupit poprvé ve své historii. Starokladrubáci museli také omezit svůj jídelníček. Zplodiny se usazují i na trávě, a tak už dostávají výhradně zimní stravu.

Starokladrubáci
Zdroj: ČT24