Dvůr Králové zastavil problematický audit

Dvůr Králové nad Labem – Problém ve Dvoře Králové nastartoval úmysl zlepšit chod radnice. Její vedení si objednalo analýzu za osm milionů korun. Auditoři pracovali několik měsíců. Jenže ministerstvo financí zjistilo, že výběr firmy nebyl v pořádku a město musí vrátit dotaci. Firmě teď zaplatí z rozpočtu statisíce – a to i za výstupy, které vůbec nevyužije.

Kolik je na radnici úředníků, nadbytek či nedostatek? Jak pracují? Na tyto a podobné otázky hledala odpověď dvorská radnice. Vybrala firmu RPE z Brna a ta pak auditory AQE, také z Brna. Auditoři pracovali necelého půl roku. Ministerstvo financí pak zjistilo, že výběr firmy nebyl v souladu se zákonem. Radnice audit zastavila. Zbyly jí jen dílčí, neúplné rozbory.

„Ty výstupy jsou z mého pohledu jen velmi těžko použitelné, takže v současné době máme v šuplíkách určité náznaky, které si ani v nejmenším neodvážím nazvat pojmem personální audit,“ zní na záznamu z jednání zastupitelstva z úst tajemníka městského úřadu Ondřeje Kudrnáče. Podle místostarosty Dvora Králové Jana Béma (ODS) stihli auditoři zhruba polovinu prací. Výsledek je však nedotažený.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Radnice dostala státní dotaci sedm milionů korun. Na účtech má dvě zálohy, tedy dva miliony šest set tisíc. Zatím na ně nesáhla. Teď se domlouvá s auditory, kolik jim za jejich nedokončenou práci musí zaplatit. Jan Bém říká, že částka bude činit 500 až 700 tisíc korun. Ekonomický poradce Josef Dobeš informoval, že radnice může požádat krajský úřad o audit, který pak bude zdarma.

Město musí zálohy na dotaci státu vrátit. Pokusí se přesvědčit ministerstvo financí, aby mu alespoň část peněz na pokrytí nákladů nechalo.