Česko na mnoha místech stále dusí smog

Praha - Řadu českých měst stále přikrývá smogová poklička. Koncentrace škodlivin ve vzduchu i nadále překračují povolené hodnoty, poprvé od začátku týdne se však zlepšila situace v Moravskoslezském kraji, který špatné ovzduší sužuje nejvíce. Výrazně se zlepšilo i ovzduší v hlavním městě, podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je na většině míst uspokojivé. Během dne však měřicí stanice zaznamenaly prudké výkyvy v hodnotách koncentrace škodlivin. Ve středních Čechách bylo nejhůře v Kladně a Boleslavi, lépe se naopak dýchalo lidem v Karlovarském a Plzeňském kraji.

V hlavním městě stále platí signál upozornění na smog, vedení Prahy však ve středu uvedlo, že zatím neplánuje žádná omezení v dopravě. Nejhorší situace dnes byla na pražském Veleslavíně, kde škodliviny dopoledne šestkrát překročily limit, k večeru se kvalita vzduchu naopak rychle a výrazně zlepšila. Jen o málo nižší hodnoty byly naměřeny v Karlíně, kde přístroje ukázaly hodnotu 96 mikrogramů, 93 mikrogramů hlásily Vršovice. V dalších oblastech Prahy byla situace většinou vyhovující, nejlepší ovzduší v této době měly Vysočany, Kobylisy a Stodůlky, kde bylo hodnoceno jako uspokojivé.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) ve středu upozornil, že v Praze stále platí signál upozornění na možnost výskytu smogu, odvolat jej bude možné, až když imisní limit nebude na žádné stanici překročen po dobu minimálně 24 hodin a nebude hrozit zhoršení rozptylových podmínek. Primátor Pražanům doporučil, aby využili volna a opustili na čtyři dny město.

Ve středních Čechách je nejhůře v Kladně a Boleslavi

Smog trápí nadále i Středočeský kraj. Nejhorší situace byla dnes ráno v Kladně-Švermově a Mladé Boleslavi, kde koncentrace polétavého prachu (PM10) stále výrazně přesahovaly povolené limity. Lepší rozptylové podmínky panovaly v Příbrami a Berouně, vyplývá z internetových stránek Českého hydrometeorologického ústavu.

Lidem se kvůli prachu špatně dýchá
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Meteorologové ve středu v regionu odvolali signál regulace, kvůli kterému musely některé podniky omezit výrobu. Rozptylové podmínky se zlepšily, přestože průměrná denní koncentrace polétavého prachu nadále překračovala povolený imisní limit 50 mikrogramů. V regionu ovšem stále platí stav upozornění před smogem.

Při signálu upozornění meteorologové lidem s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučují, aby se zdrželi při venkovním pobytu zvýšené fyzické zátěže, při které by se mohli zadýchat. Lidé by podle meteorologů také neměli jezdit auty.

Smog trápí i severní Čechy

Zhoršené rozptylové podmínky trápily i Ústecký kraj. Dnes ráno byla nejhorší situace v Lomu u Mostu, kde množství polétavého prachu (PM10) v ovzduší překračovalo povolený limit. Odpoledne je podle údajů z většiny měřicích stanic kvalita vzduchu uspokojivá. V Chomutově, Děčíně, Mostu, Ústí nad Labem, Teplicích a Litoměřicích je kvalita vzduchu vyhovující. V předchozích dnech byl v regionu kvůli špatnému ovzduší vyhlášen signál regulace a některé průmyslové podniky musely omezit výrobu. Meteorologové jej ale ve středu odvolali.

Karlovarský a Plzeňský kraj hlásí zlepšení, smog ustupuje i v kraji Moravskoslezském

V Karlovarském a Plzeňském kraji se naopak rozptylové podmínky přes pokračující inverzní ráz počasí mírně zlepšily. Jak vyplývá z údajů monitorovacích stanic Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v obou regionech, kvalita ovzduší je tady dnes hodnocena jako uspokojivá nebo vyhovující. V obou regionech musí řidiči v ranních hodinách počítat s námrazou na cestách.

Smog ustupuje i v Moravskoslezském kraji, kde se rozptylové podmínky výrazně zlepšily. Prachu ubylo natolik, že meteorologové pro Ostravsko a Karvinsko po 11:00 odvolali signál regulace. Během jeho platnosti musely například podniky znečišťující ovzduší omezit výrobu. Situace se změnila v noci na dnešek. Kromě Opavy hodnoty všude poklesly pod 100 mikrogramů na metr krychlový. Ještě začátkem týdne přitom koncentrace polétavého prachu na mnoha místech až čtyřnásobně překračovaly povolený imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový.

Dým z ArcelorMittalu v Ostravě
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

I když je smog na ústupu, na všech stanicích je i nadále překračován imisní limit. Na Třinecku se situace zlepšila natolik, že meteorologové odvolali pro region signál regulace. V době, kdy je vyhlášen, musejí průmyslové podniky znečišťující ovzduší omezit výrobu. Během dnešního dne meteorologové s ohledem na vývoj počasí nečekají výraznou změnu situace. Denní koncentrace polétavého prachu se budou opět s velkou pravděpodobností pohybovat nad hodnotou imisního limitu.

Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejznečištěnějšímu v zemi. Obvykle na podzim a především v zimě bývají rozptylové podmínky nejhorší. Obyvatelstvo je v kraji vystaveno zvýšené koncentraci znečišťujících látek, které mohou nepříznivě působit na zdraví. Lidé, kteří mají chronické dýchací potíže, srdeční nemoci, starší lidé a malé děti by venku neměli být dlouho. Dospělí bez zdravotních potíží by se neměli venku fyzicky namáhat.

Výrazně se od rána zhoršilo ovzduší ve Zlínském kraji, meteorologové označují za špatnou situaci v Uherském Hradišti a ve Zlíně. Stejně jako v sousedním Olomouckém kraji potrápilo dnes ráno inverzní počasí také řidiče. Silničáři hlásí možnost namrzajících mlh na Kroměřížsku i Zlínsku. Na Moravě není příznivý ani výhled na příští hodiny. „Teď v noci bude slábnout vítr, což také rozptylu nepomáhá, takže rozptylové podmínky se pravděpodobně ještě zhorší,“ upozornila Hana Šeděnková z ČHMÚ.

Kvalita ovzduší v Olomouckém kraji se během dneška zhoršila v Přerově. Meteorologové tam situaci označují za špatnou, ráno se zde přitom hodnoty pohybovaly v normě. Naopak v Prostějově se již lidem podle aktuálních údajů meteorologů dýchá o něco lépe. Nejlepší kvalita ovzduší zůstává i nadále na severu Olomouckého kraje v Jeseníku.

Reportáž Venduly Horníkové (zdroj: ČT24)

Odborníci radí lidem, aby v době smogové situace omezili aktivity venku, příliš nevětrali a posilovali svou imunitu například přísunem vitaminů. Měli by také před auty dát přednost městské hromadné dopravě a nespalovat nekvalitní paliva či odpad.