Kino Metropol prochází digitalizací, nabídne i 3D projekce

Olomouc – Kino Metropol, poslední klasické kino v Olomouci, prochází generálními úpravami. Od pátku tak bude nabízet projekci v digitální kvalitě, zároveň si diváci mohou vychutnat i 3D promítání. Aby biograf udržel krok s konkurencí, musely město a státní fond kinematografie přispět na jeho zdokonalení třemi miliony korun.

Digitalizace, kterou prochází kino Metropol v Olomouci, obnáší natažení nového plátna a umístění nového promítacího stroje. „Pro film to poskytuje lepší obraz, méně se to chvěje, je to ostřejší. Navíc to nabízí další možnost, a to 3D projekce,“ upřesňuje odborník na digitální technologie Jan Kvášek.

Brýle určené ke sledování 3D filmů nebude kino z hygienických důvodů zapůjčovat, ale prodávat za 30 korun. Diváci tak získají suvenýr a budou je moci používat opětovně. „Očekáváme větší návštěvnost i z toho důvodu, že filmy nebudeme dávat s měsíčním zpožděním i víc, jak tomu bylo doposud,“ slibuje provozní kina Zuzana Kelarová. S tím je ovšem spojené i zvýšení ceny vstupného.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ani po digitalizaci nebudou diváci ochuzeni o zvuk promítačky. Ta totiž v kině zůstane. 35milimetrový film totiž bude figurovat i nadále při úterním promítání filmového klubu nebo dětských pásem o nedělích. „V programu budou všechny filmy označeny, takže diváci budou vědět, jestli je to na “pětatřicítce„, nebo v digitální kopii,“ doplňuje ředitelka kina Irena Chmelová.

Kino Metropol už má za sebou rekonstrukci, při které v něm vznikly kavárna a dětský koutek. Kromě večerních filmů nabízí i odpolední promítání pro seniory a rodiny, mělo by tak být i artovým domáckým kinem.