Policejní kontroly se při honech zaměřují na zbraně myslivců

České Budějovice - Přestupků a nehod při honech ubývá. Tuto skutečnost potvrdila i dnešní kontrola v Třeboni. Konkrétně na Jindřichohradecku zatím policisté nevypsali ani jednu pokutu. Nehoda při hromadných lovech v jižních Čechách letos také ještě nebyla ani jedna.

Slavnostní zahájení skončilo, ale hon ještě nezačal. Všichni museli počkat, jak dopadne kontrola. Prohlídce zbraně, dokladů a dechové zkoušce neušel ani třeboňský místostarosta.  I když byl hon na honitbě, kterou spravují městské lázně. Pravidla platila pro všechny stejně. „Tyto kontroly jsou jednoznačně správné. Samozřejmě, každý si musí uvědomit, že má v ruce zbraň, proto jsou tato bezpečnostní opatření nutná,“ říká místostarosta Třeboně Zdeněk Mráz. 

Výsledky kontroly potvrdily, že hříšníků mezi myslivci ubývá. Všechno bylo v pořádku. „V současné době jsou myslivci velice ukáznění,“ potvrzuje Vladimír Zahradník z Obvodního oddělení PČR Třeboň. „Prozatím bylo zkontrolováno dvanáct honů, vše bylo bez závad,“ dodává mluvčí Policie ČR v Jindřichově Hradci Hana Millerová. 

Čím je účastníků honu více, tím je riziko nehody větší. Přesto byla zranění v uplynulých letech častější, když se lov neorganizoval hromadně. Ve větším kolektivu je účinná i vzájemná kontrola. Kvůli bezpečnosti účastníci honu stále častěji také používají také reflexní vesty nebo alespoň pásky. Hodí se nejen těm, kteří se v rámci lovu pohybují v nepřehledném terénu. Výrazné oblečení je důležité pro všechny. Nejen na Třeboňsku se mezi lovce snadno připlete turista. „Je to pěkná atrakce, která sem láká lidi. Při těchto akcích se dbá velice na to, aby se střílelo bezpečně,“ uzavírá starosta Třeboně Jiří Houdek.  

Kontroly honů pokračují až do konce lovecké sezóny. Jen na Jindřichohradecku jich policisté mají v plánu ještě nejméně šestnáct.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)