Plzeňský primátor uděloval plakety za propagaci města

Plzeň - U příležitosti státního svátku se dnes v Plzni předávaly plakety historické pečeti města. Primátor západočeské metropole je už od rokou 1991 každoročně uděluje lidem, kteří se zasloužili o rozvoj města a jeho propagaci. Letos poprvé je primátor předával u příležitosti státního svátku 17. listopadu. Mimořádného ocenění, tentokrát za vědeckou práci, se mimo jiné dočkal významný český embryolog a badatel Jaroslav Slípka.

Mezi oceněnými byla například hudební publicistka Vlasta Bokůvková, plzeňský architekt Jan Soukup nebo herec Pavel Pavlovský. Odměnou jim byla plaketa s vyobrazením městské historické pečetě z rukou primátora města Plzně.

Za vědeckou a pedagogickou činnost a rozvoj Západočeské univerzity ocenil primátor také bývalé rektory Zdeňka Vostrackého a Josefa Průšu, jenž byl v čele univerzity v době provalení kauzy s rychlostudenty na plzeňské právnické fakultě. Řada studentů i pedagogů ho kritizovala za jeho nečinnost a krytí hlavních aktérů aféry.

Už potřetí si na plzeňské radnici přebíral ocenění pětaosmdesátiletý profesor Jaroslav Slípka. Významný histolog a embryolog se podílel zásadní měrou na rozvoji Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni. Je členem pěti anatomických společností a autorem více než dvou set vědeckých publikací. „Snad jsem skutečně přidal nějaký kamínek do té mozaiky naší snahy o zdraví národa,“ komentoval své ocenění vědec Jaroslav Slípka.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)