Zlaté časy Horeček jsou v nenávratnu, radnice je chtějí zpět

Frenštát pod Radhoštěm – Sláva časů, kdy patřila rekreační oblast Horečky k vyhledávaným, již před lety zašla. Hotel Vlčina a také architektonicky cenný komplex několika ubytoven zůstávají uzavřené a ve špatném technickém stavu. Po chodníčcích už prakticky nikdo nechodí, skokanský můstek je většinu roku opuštěný. Radnice Frenštátu a Trojanovic chystají revitalizaci oblasti, zatím ale chybí peníze.

„Za první republiky v tomto období, když měl Frenštát 8 tisíc obyvatel, tady bylo o prázdninách celkem až 27 tisíc lidí,“ říká Jan Šrubař, bývalý předseda Pohorské jednoty Radhošť. Výkladní skříní zlaté éry Horeček býval hotel Vlčina. Novou budovu otevíral po druhé světové válce prezident Edvard Beneš, v 90. letech ji získala zpět frenštátská radnice, provoz byl ale ztrátový a radnice se budovy zbavila.

Areál Vlčiny prodala frenštátská radnice podnikateli Pavlu Zeťovi za 20 milionů korun. Zeť přislíbil, že provoz obnoví, ale nestalo se tak a domy jsou opět na prodej. Vyjádření pro ČT odmítá. Podle slov bývalého frenštátského starosty Karla Míčka (ODS) byl záměr dobrý, vše prý proběhlo ve „velmi dobré víře“.

Podobný obraz nabízí na trojanovické straně komplex tří stylových ubytoven Pantáta, Panímáma a Mariánka. Před sedmi lety je koupil místní podnikatel Leo Bartoš. Tvrdí, že rekonstrukci zchátralých staveb za 60 milionů si dovolit nemůže. Argumentuje rozpadem trhu v turistice a ubytování, když lidé nejezdí na rekreace. „A za druhé nevím, jestli je tady co nabídnout,“ dodává.

Oživení turistiky by mohl oblasti přinést plán na revitalizaci chodníků, tras pro sportovce a také mobiliáře. Společně jej připravily radnice v Trojanovicích a Frenštátě. Plán počítá s předpokladem, že příliv lidí zvedne znovu i zájem podnikatelů o celý areál a ten se začne postupně renovovat. Studie je hotová už dva roky, radnice se ji ale kvůli nedostatku peněz chystají uvádět do života postupně.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)