Radnice v Kraslicích provoz podniků neomezí, na hluk si ale posvítí

Kraslice - Radnice v Kraslicích na Sokolovsku nebude omezovat zavírací doby v barech, hernách a restauracích. To i přesto, že si omezení žádají místní lidé kvůli rušení nočního klidu. Na program jednání středečního zastupitelstva se už dostala vyhláška, podle které se mělo v provozovnách zavírat ve všední dny ve 22, respektive ve 23 hodin, nakonec ale byla stažena.

Podnět na omezení provozní doby barů, heren a restaurací vyjádřili lidé při radničních hovorech, i v mnoha písemných stížnostech. Ve vyjádřeních pro ČT se někteří obyvatelé shodli, že se kvůli hluku a hlasité muzice nedá spát ani do pozdních nočních hodin.

Proti omezování zavírací doby se postavili majitelé a provozovatelé. „Je to omezování mého soukromého podnikání. Na tom, co se děje venku, by měla spíše lépe pracovat policie,“ míní třeba Milan Šíbl, který vlastní restauraci, vinárnu a diskotéku. Z podnětu majitelů probíhala v poslední době na internetových stránkách města anketa, kde se lidé měli vyjádřit, jestli si omezení provozních časů opravdu přejí. V sedmitisícovém městě se do ní přihlásilo přes 500 respondentů, 76 procent z nich se postavilo proti omezování.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Na radnici ale potvrzují, že webové stránky nemají blokované proti opakovanému hlasování, a tedy nelze anketu brát jako stoprocentně důvěryhodnou. Přesto vyhlášku stáhli. „Bude lepší dohoda než zakazování. Je možné stanovit dobu nočního klidu a umožnit provozovatelům, aby technickým opatřením tento noční klid dodržovali. Vedle práva na podnikání je tu i právo se slušně a rozumně vyspat,“ prohlásil místostarosta Otakar Mika (Otevřená radnice). Na radnici nevylučují, že budou provozní doby omezovat selektivně podle toho, kde se nepodaří dlouhodobě udržet pořádek.