Byt pro romskou rodinu někdo zničil

Jihlava – V Kosově u Jihlavy někdo zcela zničil nově opravený městský byt. To, co vypadá jako vandalismus, může mít podle místních rasový podtext. Do zdemolovaného bytu se totiž měla stěhovat romská rodina. Je prý možné, že někdo nechce, aby se Romové do Kosova přistěhovali, ačkoli jde o rodinu, která vyhrála ve výběrovém řízení jihlavského magistrátu.

Řada kosovských obyvatel je přesvědčena, že za zničením bytu stojí někdo, komu vadí, že se do bytu měli nastěhovat Romové – rodina, která vyhrála městské výběrové řízení. Ne všichni jsou prý přesvědčeni, že jde o slušnou rodinu, která do kosovské komunity bez problémů zapadne. Podle předsedy osadního výboru Josefa Nevrkly se proslýchalo, že jde o tzv. nepřizpůsobivou skupinu Romů. „Nálada byla dost špatná,“ poznamenal předseda výboru.

Byt, který Jihlava ve své místní části Kosově draze zrekonstruovala, je po nájezdu vandalů neobyvatelný. Koupelna a kuchyně jsou zničeny, dveře rozbity, podlahy a zdi podrápané, nábytek politý černou olejovou barvou. „Došlo také ke zničení elektrických přímotopů včetně elektroinstalace a zásuvek,“ doplnil vedoucí jihlavského oddělení správy realit Ondřej Stránský. Podle mluvčího magistrátu Radka Tulise rozhodně nešlo o náhodné řádění kolemjdoucího vandala, kterého přilákal novotou vonící, ale neobydlený prostor. „Je zjevné, že to bylo připraveno, protože barva byla přinesena v igelitových pytlících a rozhazována po bytě,“ poukázal mluvčí.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Útok způsobil potíže v celém Kosově. Z proražených vodovodních trubek se vyvalila voda, která vyplavila celý objekt pohostinství, v jehož patře zničený byt je. Půl dne po činu navíc netekla voda ani v dalších domech.

Radnice odhadla, že oprava zdemolovaného bytu a celého vyplaveného domu bude stát asi 300 tisíc korun. Zhruba polovinu podle mluvčího Tulise spolkne vysušení budovy.