Karlovarská ODS se vrací k moci

Karlovy Vary – Jenom rok vydržela karlovarská radnice bez ODS. Stávající koalice K20, která po létě plném sporů přišla o většinu v zastupitelstvu, se dohodla na rekonstrukci rady, do které se zapojí i zástupci strany, jež dříve radnici ovládala. ODS vyšle do rady Petra Bursíka, který se stane prvním náměstkem primátora. Stranu budou ve vedení města zastupovat i dva další radní, zatím ale není zřejmé, kdo to bude a co bude mít na starosti. V radě bude podle dohody K20 a ODS nadále zasedat i Otmar Homolka (hnutí O co jim jde?!), proti kterému měla ODS původně námitky. Oznámil to primátor Petr Kulhánek (KOA).

Původní koalice K20 (strany a hnutí KOA, Alternativa, TOP 09, O co jim jde!?) potřebuje nahradit zastupitele, který se proti ní v posledních měsících postavil. S ODS bude mít v osmatřicetičlenném zastupitelstvu pohodlnou většinu, ale za cenu řady ústupků. K20 a ODS se zatím shodly na spolupráci, postu prvního primátorova náměstka pro Petra Bursíka a přidělení dalších dvou křesel zástupcům ODS. Stávající radní o svá křesla ve vedení města nepřijdou, počet míst v městské „vládě“ se jednoduše zvýší z devíti na jedenáct.

Obě strany se ale zatím nedohodly, čím se bude nový pár radních zabývat. „ODS chce pro svého náměstka oblast správy majetku, financí a ekonomiky. S majetkem problémy nemáme, s ekonomikou ano,“ uvedl primátor Kulhánek. Jisté také není, kdo bude ve vedení města novou stranu zastupovat. Téměř jisté je, že se k Bursíkovi připojí Vlastimil Balcar, se kterým zástupci K20 nemají problémy. Stavějí se ale proti Arnoštu Donthovi, který zasedal i v radě, která vládla Karlovým Varům před loňskými volbami. Její členy ale K20 ve svém týmu nechce.

K20 a ODS nejspíš zpečetí své nové spojenectví na čtvrtečním jednání, kdy chtějí probrat sporné body. Podle dřívějších vyjádření představitelů stávající městské vlády ale ke spojení s ODS neexistuje alternativa. Chtějí, aby byla koalice středopravá, ČSSD ani KSČM v ní nechtějí.

V zastupitelstvu má KOA osm mandátů, ČSSD i ODS po sedmi, Alternativa pět, TOP 09 čtyři, KSČM čtyři mandáty a hnutí O co jim jde?! tři mandáty. K20 v zastupitelstvu ztratila nutných 20 hlasů poté, co s ní přestal spolupracovat Jiří Kotek (Alternativa).