Tanky v přírodě: pomohly, nebo uškodily?

Hradec Králové – Tanky, které nedávno brázdily chráněnou lokalitou Plachta v Hradci Králové, pomohly vrátit do přírody ohrožené druhy obojživelníků. Tvrdí to místní ekologové, kteří akci organizovali. Zoolog Zbyněk Roček ale namítá, že technika přitom zničila jiné živočichy. A žádá inspekci životního prostředí, aby zásah a jeho dopady vyšetřila.

Lokalita Plachta na okraji Hradce Králové připomínala před třemi týdny spíš tankodrom, než chráněnou přírodní lokalitu. Těžké vozy území se souhlasem krajského úřadu rozjezdily, aby vytvořily tůňky pro ohrožené obojživelníky. Sběratel vojenské techniky Miroslav Tuček informoval, že voda se v nich udržela i v nejsušších částech léta.

Zoolog a paleoekolog z Geologického ústavu AV ČR Zbyněk Roček však říká, že tímto krokem byla zničena populace čolků. Zničeny však prý byly i suchozemské biotopy, v nichž jiné druhy obojživelníků zimovaly. Profesor Roček vyzval inspektory, aby zásah tanků a dopad na přírodu vyšetřili.

Podle krajinného ekologa Martina Hanouska byl postup správný: „Dělali jsme opatření například k ochraně listonohů a žábronožek. Došlo k explozivnímu nárůstu těchto druhů. Dále se zde začaly objevovat ropuchy krátkonohé nebo ropuchy zelené.“ Pavel Skřivan z ČIŽP Hradec Králové se nechal slyšet, že podobné zásahy lze odůvodnit, nicméně připouští, že mohl být zvolen jiný, citlivější postup.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Ekologové namítli, že profesor Roček zastupoval jednu z firem, která chce v chráněné lokalitě Plachta získat výjimku a stavět. Zbyněk Roček se hájí, že poskytne veškeré odborné informace tomu, kdo ho o ně požádá. Dodává, že činí ve prospěch lokality. Inspektoři životního prostředí řekli, že budou potřebovat možná až rok času na to, aby spor rozsoudili.