Tým specialistů rozebírá zimní stadion v Poděbradech

Poděbrady – Jedna z poděbradských dominant musí k zemi. V 70. letech byl zdejší místní stadion jednou z nejmodernějších staveb svého druhu s atypickou konstrukcí, přestože zůstalo jen u zastřešení ledové plochy a tribuny nebo šatny se nikdy nedokončily. 33 let stará hala je však v havarijním stavu. Kvůli narušené statice dokonce hrozilo její zřícení. Příští hokejovou sezonu už by ale měl stát za 30 milionů korun nový stadion.

Místostarosta Poděbrad Ivan Uhlíř (TOP 09) popsal, že patky dřevěných nosníků stadionu jsou uhnilé a statické parametry už absolutně neodpovídají bezpečnosti. Poté, co šla dolů plechová střecha, rozebírají teď specialisté ve výškách25 metrůvysokou konstrukci opatrně desku po desce, aby kvůli narušené statice nedošlo k samovolnému zřícení.

„Probíhá demontáž výdřevy v jednotlivých polích konstrukce a následně budou demontovány i ohromné vazné trámy. Nevylučujeme, že v průběhu prací se může stát ještě nějaká záludnost,“ informoval výrobní ředitel společnosti Sawy Group Tomáš Sibřina.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Město už pracuje na projektu haly nové, sice o polovinu menší, ale modernější, s 300 místy k sezení a novými šatnami. Místní hokejový tým musí zatím trénovat v 10 kilometrů vzdáleném Nymburce. První zápas na ledové ploše nového stadionu si hokejisté zahrají už na podzim příštího roku.