Transparentnější veřejné zakázky otestují v Pardubickém kraji

Pardubice/Slatiňany – Pardubice a Slatiňany si jako první města u nás v praxi vyzkouší nové podmínky zadávání veřejných zakázek, které přináší novela zákona. Poslanci ji už schválili, nyní čeká na projednání v Senátu. Města se totiž zapojila do pilotního projektu ministerstva pro místní rozvoj (MMR), který má vyzkoušet nové podmínky zadávání zakázek v praxi. Zákon by měl zakázky zprůhlednit, města ale zároveň očekávají zvýšení nároků na administrativu.

Vedle zprůhlednění má novela také zpřístupnit zakázky co největšímu počtu firem. „Každý vedoucí odboru může ve své podstatě zadat pouze něco, co je do padesáti tisíc korun. Všechno ostatní podléhá schválení,“ prohlásila primátorka Pardubic Štěpánka Fraňková (SPP). Podle mluvčí MMR Jany Jabůrkové přináší novela transparentnější prostředí díky zveřejňování veškerého dění kolem dané veřejné zakázky.

Města totiž budou muset zveřejňovat třeba zadávací dokumentaci, smlouvy a také konečnou cenu zakázky. Novela snižuje hranici veřejných zakázek u staveb ze 6 na 3 miliony korun. „Zákon je pozitivním krokem, protože přináší více zveřejňování, větší tlak na konkurenci a konkrétní osobní odpovědnost úředníků,“ komentuje novinku v praxi ředitel Transparency International David Ondráčka.

Spolu s Pardubicemi si novelu zákona vyzkouší i mnohem menší město – čtyřtisícové Slatiňany. Ročně vypíší zakázky za 18 milionů korun, s nástupem nového režimu očekává starosta Jeník jedinou komplikaci, a sice náročnější administrativu. „U nás se to týká čtyř až pěti úředníků. Samozřejmě říci nyní, o kolik procent se zvýší zátěž, nemůžeme. Proto to vyzkoušíme,“ dodává starosta.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)