Trmické sdružení zachraňuje místní kostel

Trmice – Čtyři miliony korun už má na kontě občanské sdružení, které chce zachránit kostel Narození Panny Marie v Trmicích u Ústí nad Labem. 300 let stará památka je na prodej, protože farnost se zadlužila při podnikání. Zachránci ale ještě nemají vyhráno. Cena kostela je odhadnuta na 22 milionů.

Peníze z kostelních kasiček na opravu kostelů trmické farnosti nestačily. Začala proto podnikat. Pila, kterou farnost koupila, ale brzy zkrachovala a zbyly jen dluhy. Umořit je má prodej církevního majetku včetně trmického kostela. Výhodou zůstává, že kostel má jít do dražby úplně poslední. Marie Gottfriedová z Občanského sdružení pro záchranu kostela a fary v Trmicích informovala, že na sehnání zbytku peněz zbývá ještě zhruba rok.

Na začátku se peníze scházely pomalu. Obrat nastal potom, co o sbírce napsal církevní tisk. Dary začaly přicházet z celé republiky. Jeden z dárců poslal naráz dokonce 150 tisíc korun. Trmická radnice zatím záchranu kostela podpořila spíše morálně. „Dokazujeme to například tím, že své odměny za výkon zastupitelské funkce dáváme na účet občanského sdružení,“ uvedl člen zastupitelstva Tomáš Kraus (ODS).

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Zachránci kostela s pomocí města počítají v tom případě, pokud by hrozilo, že jejich nabídku někdo přeplatí. Bývalý starosta Trmice Ota Neubauer (ČSSD) sdělil, že v takovém případě by obec sdružení podpořila maximálně milionovou částkou. Nadšencům, kteří zachraňují kostel, zatím nahrává, že o něj nikdo jiný zájem nejeví.