Strůjce nehody, po níž zemřely dvě děti, obviněn ze zabití

Hradec Králové - Čtyřicetiletého muže, který v sobotu v Hradci Králové srazil na přechodu pro chodce dva chlapce, tříletého a pětiletého, policie obvinila z usmrcení z nedbalosti. Maximální sazba trestu se v tomto případě pohybuje ve výši deseti let odnětí svobody. Obě děti těžkým zraněním podlehly. Jejich prarodiče, kteří je doprovázeli, byli zraněni lehce.

Nehoda se podle policistů stala zřejmě tak, že čtyřicetiletý řidič vozidla Fiat Croma z dosud nezjištěných příčin při couvání prudce narazil do dvou malých dětí a dvou dospělých, kteří po přechodu pro chodce přecházeli silnici. „Řidič se dále s vozidlem pohyboval v prostoru křižovatky a následně vjel na chodník a čelně narazil do domu,“ uvedl mluvčí královéhradeckých policistů Jan Čížkovský. Podle informací ČT je jednou z variant při vyšetřování příčin, že řidič měl epileptický záchvat.

Nehoda se stala v klidné ulici, kde je velmi malý provoz. Řidič do dětí najel smykem. Média také spekulují o tom, že řidič takzvaně „driftoval“, což znamená, že úmyslně jel smykem. Tyto informace policie vzhledem k rodině zveřejňovat nechce. „Řidiče jsme vyslýchali do večerních hodin. V tuto chvíli je stále zadržen, počítáme s tím, že během dnešního odpoledne bude obviněn,“ uvedla Ivana Ježková.

Zranění obou dětí byla velice vážná už při převozu do nemocnice. Tříletý chlapec jim podlehl několik desítek minut po nehodě, pětiletý chlapec o život bojoval až do večerních hodin. Z jakého činu šoféra obviní, zatím policie sdělit nechce. „Ještě to budeme konzultovat s vyšetřovatelem,“ uvedla Ježková.

Svědkyně události pro ČT: „Nikdo nechápe, co tady mohl předvádět. Byly to hrozné pocity. Děti v kritickém stavu, drželi jsme jazyk, druhý chlapeček upadal do bezvědomí. Nakonec, když přijela záchranka, tak zástava dechu.“

Policisté už na místě zjistili, že čtyřicetiletý řidič před jízdou nepil a negativní byl i orientační test na drogy.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)