Slavín, hrobka slavných, se otevře veřejnosti

Praha – Po téměř šedesáti pěti letech se veřejnosti otevře hrobka Slavín na pražském Vyšehradě. Přístupná bude pro zájemce ale pouze několik dní, a to v rámci Vyšehradského adventu. Lidé se mohou do krypty pod Slavínem podívat už od 26. listopadu. Ve společné hrobce spočinulo zatím 54 osobností, třeba Ema Destinová, Julius Zeyer nebo František Křižík.

Pro historiky, ale i obyčejné turisty se o víkendu otevře slavná krypta pod Slavínem. Lidé by si ovšem měli pospíšit, pokud kryptu chtějí vidět – možnost totiž mají pouze do 18. prosince.

Dominanta pražského vyšehradského hřbitova s ostatky nejvýznamnějších osobností české kultury devatenáctého a dvacátého století se otevírá pro veřejnost poprvé od roku 1947. Tehdy byly prosklené dveře nahrazeny dveřmi plechovými. Nebylo už tedy vidět dovnitř.

Vyšehradský hřbitov
Zdroj: ČT24

Otevření krypty předcházela rekonstrukce. „Před čtyřmi roky jsme dokončili ve spolupráci s Pražskou správou hřbitovů nákladnou rekonstrukci hrobky, takže se zaskvěla v té kráse jako roku 1929, když se udělala mozaika,“ podotkl Václav Liška, předseda spolku Svatobor. 

Studentské výpravy nebo literární spolky mají do Slavína přístup

Od té doby mohou místo navštěvovat literární spolky, studentské výpravy nebo třeba i domy seniorů. „Pro rodiny a individuální jedince to skutečně bude po dlouhé době. Hlavním impulsem byla skutečnost, že Svatobor slaví letos 150 let od svého založení. Řekli jsme si, že Vyšehradský advent a 150 let jsou dvě významné události, které stojí za to, abychom je zvýraznili otevřením Slavína,“ poznamenal Liška.

Vyšehradský hřbitov
Zdroj: Vojtěch Rejl/V.Rejl

Myšlenka postavit společnou hrobku, v níž budou na věčnost uloženy ostatky slavných Čechů, vznikla už v šedesátých letech 19. století, tedy v době vzniku Svatoboru. „K realizaci došlo až v devadesátých letech 19. století, konkrétně v roce 1889 až 1893 se postavil Slavín,“ připomněl Liška. O osm let později pak byl jako první pohřben Julius Zeyer, který je zároveň autorem motta „Ač zemřeli – ještě mluví“.

Mezi pohřbenými ale není žádný politik. Správci se totiž obávali, že by například při změně politického režimu mohl chtít někdo zemřelé politiky z hrobky zase vynést. Do Slavína se už nepohřbívá, i když je v kryptě ještě jedna kobka volná. Správci si ji ponechávají spíše jako rezervu pro případy, že by například byl v zahraničí rušen hřbitov, na kterém je pohřben významný český občan.

Vyšehradský advent představuje předvánoční slavnosti, které budou probíhat od 26. listopadu do 18. prosince, tedy po všechny čtyři adventní víkendy. Kromě otevřené krypty  mohou lidé navštívit desítky divadelních představení nebo koncerty. Bude tu i program pro děti.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)